Снимка: Reuters, архив

Турция блокира достъпа до Twitter, Facebook и Youtube, заради публикуването на изображения с взетия за заложник турски прокурор от леви екстремисти, при заложническата криза завършила с неговата смърт, пише "Стандарт".

Сайтовете са недостъпни за повечето потребители, а според местните медии доставчиците на интернет са получили нареждане от прокуратурата да блокират някои сайтове, сред които социалните мрежи и порталът за видео обмен.

При опит да се влезе на някой от забранените сайтове на екрана се зарежда не съдържанието, а съдебната заповед, в която се казва, че "административната мярка" е наложена от държавния телекомуникационен орган.

Турският президент Реджеп Ердоган и премиерът Мехмед Давутоглу обявиха, че няма да имат никаква толерантност към нарушенията на обществения ред след смъртта на Мехмед Кираз. Мъжът беше отвлечен от крайнолеви радикали и получи 5 огнестрелни рани при опита на властите да го освободят.

Прокурорът работеше по случая с 15-годишния Беркин Елван, който изпадна в кома по време на антиправителствените протести от 2013 г. и след 9 месеца почина. Момчето се превърна в символ на уличната борба срещу смятания за авторитарен Ердоган.

Неговата власт беше разклатена и от поредица корупционни скандали, започнали от онлайн публикации на потребители. Турският президент твърди, че негов бивш съратник се опитва да го компрометира и на няколко пъти се обявяваше за забрана на социалните мрежи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase