Снимка: Reuters, архив
fallback

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро разкритикува сключеното миналата седмица международно ядрено споразумение с Иран и заяви, че то поставя в опасност оцеляването на Израел, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Обявеното в четвъртък рамково споразумение между страните от шесторката и Техеран "не ограничава иранската ядрена програма, запазва голяма ядрена инфраструктура, нито една ядрена центрофуга няма да бъде унищожена", заяви Нетаняху за Си Ен Ен.

"Това не е партиен проблем. Това не е само израелски проблем. Това е световен проблем, защото всеки ще бъде застрашен от най-голямата терористична държава на нашето време, която запазва инфраструктурата за изграждане не на една, а на много ядрени бомби", каза израелският премиер.

Ден след сключеното в Лозана рамково споразумение, което трябва да доведе до окончателен текст до 30 юни, Израел настоя Иран да признае правото му на съществуване в окончателния документ.

"Ако една страна, която се зарича да ни заличи от картата и работи всеки ден за тази цел, постигне споразумение, което й отваря пътя към сдобиване с ядрени оръжия, това поставя оцеляването ни в опасност", заяви Нетаняху.

"Все още има време да се постигне по-добро споразумение и да се окаже натиск на Иран да ограничи ядрената си програма", каза Нетаняху за Си Ен Ен. На въпрос дали има доверие на президента на САЩ Барак Обама, който в телефонен разговор го увери, че постигнатото споразумение е напредък към трайно решение, отрязващо пътя на Иран към ядрено оръжие, Нетаняху заяви, че е убеден, че Обама прави каквото смята, че е най-добро за страната, но имат разногласия каква е най-добрата политика към Иран. "Това не е въпрос на лично доверие", каза израелският премиер.

По телевизия Ей Би Си той заяви, че предвидената отмяна на международните санкции срещу Иран ще донесе милиони долари на режима му. "Те няма да ги използват за училища, пътища или болници. Ще ги използват за финансиране на машината си за терор по света и военната си машина, която сега е в действие за завладяване на целия Близък изток", заяви израелският премиер.

Едно от основните безпокойства на Израел е подкрепата на Иран за негови основни врагове - Сирия и движенията Хизбула в Ливан и Хамас в ивицата Газа, отбелязва Франс прес. По Си Ен Ен Нетаняху добави, че "ще се стигне до надпревара във въоръжаването със сунитските страни", имайки предвид арабските монархии в Залива.

Саудитска Арабия, подобно на повечето страни от Залива, се опасява, че регионалният й съперник Иран може да предизвика със спорната си програма ядрена надпревара в региона, отбелязва АФП. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback