Снимка БТА
fallback

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че постигнатото на преговорите в Лозана рамково споразумение по иранската ядрена програма ще отвори пътя към мира и стабилността в Близкия изток, предаде Франс прес.

"Едно цялостно, договорено решение на проблема с иранската ядрена програма ще допринесе за мира и стабилността в региона и ще позволи на всички страни спешно да си сътрудничат в борбата с много и сериозни предизвикателства в сигурността, пред които са изправени", се казва в изявление на Бан.

Постигнатото днес в Лозана политическо рамково споразумение между Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия) е основен етап по пътя към подписването на окончателно споразумение най-късно до 30 юни, припомня АФП.

Бан отбеляза, че постигнатото рамково споразумение ще ограничи съществено иранската ядрена програма и ще доведе до отмяна на всички международни санкции срещу Техеран. ООН е приела четири групи санкции срещу Иран заради ядрената му дейност. Бан подчерта, че нуждите на Иран ще бъдат спазени в рамките на това споразумение, като същевременно се дадат гаранции на международната общност, че ядрените дейности на Техеран са с гражданска цел.

Според първите разкрити елементи от предварителното споразумение, капацитетът на Иран да обогатява уран ще трябва да бъде намален. Иран ще трябва да остане с 6000 работещи ядрени центрофуги спрямо сега действащите 10 000.

Сключеното вчера предварително ядрено споразумение с Иран и шестте големи сили е солидна основа за бъдещо окончателно споразумение, което може да сложи край на 12-годишния ядрен спор между Техеран и Запада, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Иран приема да ограничи значително ядрената си програма, за да няма възможност да се сдобива с атомна бомба, посочи Кери. Количествата уран ще бъдат намалени с 98 процента в продължение на 15 години, подземната инсталация във Фордо ще  бъде трансформирана и там повече няма да се обогатява уран, а реакторът с тежка вода в Арак също ще бъде модифициран, за да не произвежда плутоний, поясни американският първи дипломат.

Oще по темата

Кери добави, че САЩ остават силно обезпокоени от дестабилизиращите дейности на Иран в региона и именно затова смятат ядреното споразумение за критично важно. Той отбеляза, че отмяната на санкциите срещу Иран ще зависи от неговото спазване на условията по споразуменията.

"Ще облекчаваме поетапно санкциите, които са се отразили на икономиката на Иран. Ако в който и да е момент разберем, че Иран не спазва това споразумение, санкциите може да бъдат възстановени", каза Кери.

Той заяви, че Вашингтон се е консултирал с Израел и арабските си съюзници в Залива и е потвърдил, че САЩ продължават да са ангажирани със сигурността им. "Ще продължим да спазваме този ангажимент в следващите години", подчерта Кери.

Президентът на САЩ Барак Обама се обади по телефона на израелския премиер Бенямин Нетаняху да обсъдят постигнатото вчера в Лозана рамково споразумение по иранската ядрена програма, предаде Ройтерс.

Обама е казал на Нетаняху, че споразумението е съществен напредък към трайно решение за отрязване на всички пътища на Иран към сдобиване с ядрено оръжие, се казва в изявление на Белия дом.

Обама също така е заявил, че напредъкът в ядрената област не намалява безпокойство за "спонсорирането на тероризма от Иран и заплахите му към Израел", и е потвърдил "непоклатимия ангажимент" на САЩ да защитават еврейската държава.

В разговора Нетаняху е заявил на Обама, че ако бъде приложено, междинното споразумение по иранската ядрена програма ще застраши сигурността на Израел, написа в Туитър говорителят на Нетаняху Марк Регев, предаде Франс прес. Той добави, че споразумението ще доведе Иран до сдобиване с ядрено оръжие и рискове от "ужасяваща война".
Според Нетаняху това споразумение ще легитимира иранската ядрена програма и ще увеличи иранската "агресия и терор", предаде Асошиейтед прес.

Русия също приветства постигнатото вчера в Лозана рамково споразумение с Иран, което според нея е признание на "безусловното право" на Техеран да развива гражданска ядрена програма, предаде Франс прес.

"В това споразумение се съдържа формулираният от руския президент Владимир Путин принцип на безусловното право на Иран да развива ядрена програма с мирни цели", изрази задоволство руското външно министерство в изявление. Това право според Москва включва "дейностите по обогатяване на уран под международен контрол и отмяната на всички съществуващи санкции срещу Иран".

"Няма никакво съмнение, че споразумението за иранската ядрена програма ще се отрази положително на ситуацията със сигурността в Близкия изток, включително чрез факта, че Иран ще е в състояние да участва по-активно в уреждането на редица проблеми и конфликти в региона", смята руското дипломатическо ведомство.

В изявлението се споменава, че предстои "тежка работа на експерти" за изготвяне на техническите норми на споразумението. Крайният срок за постигане на окончателно подробно и обхватно ядрено споразумение с Иран е 30 юни, като по него тепърва ще се водят нови преговори между Техеран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия), отбелязва АФП. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

леа

преди 9 години

Отмяната на санкциите означава нов спад на цените на петрола. Това е добра новина за европейската индустрия и гражданите. Ще загубят страните, които разчитат предимно на износа на горива - Русия, Венецуела, Ангола, Нигерия. За света като цяло това е победа на здравия разум и пример за цивилизовано решаване на проблемите и противоречията.

9

Венелин

преди 9 години

до 9Все пак оръжейното ембрго от ООН ще падне, а иранците само това и чакат. Договорът им с Русия за ПВО комплексите С-300 ще може да бъде изпълнен от руснаците (и те чакат за 7-8 милиарда от тази сделка). След това иранците ще продължат да си правят спокойно бомбата.

8

Анонимен

преди 9 години

колкото едните ще вдигнат ембаргото, толкова другите ще спазят споразумението, ..... яли пили и се наприказвали

fallback