Снимка: Reuters, архив
fallback

Мирен гражданин беше убит през последното денонощие при обстрел в Широкине, на 10 километра от Мариупол - последният голям град от Източна Украйна, който е под контрола на Киев. Това предаде Франс прес, позовавайки се на полицията от района на Донецк, лоялна към централната власт.

Загиналият е живял в село Широкине. Той е издъхнал снощи, след като бил ранен при обстрел от контролирания от проруските сепаратисти източни райони, заяви Виктория Гутс, говорителка на местната полиция.

Въпреки влизането в сила на ново прекратяване на огъня на 15 февруари, в Източна Украйна има ежедневни сблъсъци.

Конфликтът отне живота на повече от 6000 души за 11 месеца. Мнозина се опасяват, че стратегическият пристанищен град Мариупол на Азовско море може да се окаже следващата цел на бунтовниците. Превземането му би означавало приключване на важен етап от създаването на връзка по сушата между Русия и Крим.

Полуостровът, макар и анексиран от Москва, остава зависим от Украйна за снабдяването с вода и електричество.

Сепаратистите в Източна Украйна предадоха телата на 22 правителствени войници, убити при тежката, продължила с месеци битка за летището край бунтовническия бастион Донецк, предаде Асошиейтед прес. Телата бяха предадени днес на украинска доброволческа организация, работеща за връщането на телата на войници, загинали в конфликта.

Служители на Международния комитет на Червения кръст са присъствали на предаването.

Доброволци предадоха две тела на подкрепяните от Русия сепаратисти, но не е ясно дали те са на бойци или на мирни граждани.

Тежките сблъсъци за летището на Донецк приключиха през януари, след като бунтовническите сили завзеха разрушената сграда, припомня БТА.

Украинският военен говорител Андрий Лисенко добави също, че един войник е бил ранен през последното денонощие в Изтока. Той заяви, че ситуацията се стабилизира, но остава напрегната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 9 години

Украйна? Незнам за такава държава...

79

калвача

преди 9 години

Интересно! защо автора на публикацията го е страх да напише от коя страна е обстрела. И друго пише се обстрела на Широкине а не обстрела в Широкине.

78

Членска карта №7

преди 9 години

Пък и какво струват два-три милиона квадратни километра земя, пред заличаването на либерастията и толерастията!???

fallback