Снимка: БТА

Ръководената от Саудитска Арабия международна коалиция нанесе нови удари тази вечер по цели в Йемен, предаде Франс прес, като се позова на официални източници и на очевидци. Ударите са били насочени по военната база Ал Тарик, близо до град Таиз, третия по големина в страната, разположен на пътя между столицата Сана и пристанищния град Аден.

Ударите са били насочени и срещу оръжейни депа в района на Малахиз, в провинция Саадах, бастион на хусите близо до границата на Йемен със Саудитска Арабия. При ударите е било поразено и летището в град Саадах.

Силни експлозии отекнаха в столицата на Йемен Сана, предаде Франс прес. В отговор на експлозиите се е чула стрелба на противовъздушната отбрана, разказва кореспондент на агенцията. Според очевидци коалицията, ръководена от Рияд, е нанесла  удари по военната база Ал Истикбал, разположена на западния вход на йеменската столица.

Ударите на оглавяваната от Рияд коалиция в Йемен са успех и ще продължат, докато бъдат постигнати целите, предадоха световните агенции, като цитираха саудитския военен говорител бригаден генерал Ахмед Асири.

По време на пресконференция в Рияд Асири посочи, че коалицията, която обединява 10 страни, няма планове да предприема незабавна сухопътна офанзива в Йемен в допълнение на въздушните удари, които имат за цел да възпрат напредването на бунтовниците хуси.

Той обаче отбеляза, че войските на Саудитска Арабия, както и тези на приятелските страни се намират в повишена бойна готовност и ще отблъснат каквато и да е агресия.

Военният говорител подчерта, че няма да се допусне никой да оказва каквато и да е подкрепа на бунтовниците хуси.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е готова да окаже логистична подкрепа на водените от Саудитска Арабия сили, извършващи военна операция против шиитските бунтовници в Йемен, предаде агенция Ройтерс. Ердоган добави, че не може да се толерира опитът на Иран да доминира Близкия изток, допълва Ройтерс. "Наистина е невъзможно да се толерира това. Иран трябва да разбере", заяви на пресконференция турският лидер и добави, че Техеран трябва да изтегли силите, които има в Йемен, както и в Сирия и в Ирак и да уважава териториалната цялост на тези държави.

По-рано днес Турция заяви, че подкрепя оглавяваната от Рияд военна операция срещу бунтовниците хуси в Йемен и призова милициите и техните чужди поддръжници да се откажат от действията, които застрашават мира и стабилността в района.

Президентът на Иран Хасан Рохани осъди военната агресия срещу Йемен, предаде Франс прес. Рохани е осъдил всякаква военна намеса във вътрешните дела на независимите страни и е призовал страните от региона да избягват всякакви действия, които да задълбочат кризата, посочва иранското президенство.

Чуждите военни намеси са много опасни и задълбочават кризата, е подчертал Рохани. Той е добавил, че решението на йеменския проблем не е военно.

Тези мнения Рохани е изразил по време на телефонни разговори с президентите на Великобритания, Русия и Франция, за които беше съобщено по-рано днес.

Същевременно лидерът на йеменските милиции хуси Абдел Малик ал Хуси разкритикува военната интервенция и я определи като неоправдана, предаде Франс перс.

Това е престъпна агресия. Тя е напълно неоправдана. Йеменците няма да стоят, без да реагират, е казал той по време на телевизионно обръщение. В него лидерът на хусите е нарекъл Саудитска Арабия "дяволски съсед." (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase