Владимир Путин. Снимка: Reuters

Владимир Путин призова руския бизнес да се сплоти с държавата и предложи на предприемачите да побързат с връщането на капитала си в Русия, пише "Независимая газета".

Във връзка с изтичането на финанси от федерацията Москва обяви през декември капиталова амнистия - освободи от данъци и ред други ограничения средствата, връщани в Русия от чужбина.

В слово пред Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП) президентът припомни планираните мерки за подпомагане на бизнеса и прикани да се представят насрещни варианти за подкрепа на дребното и средното предприемачество. Същевременно предупреди бизнеса, че връщането на капитали от офшорките може да срещне пречки, посочва вестникът.

"Да не протакат нещата. Ето основното послание (на Путин). Ясната му позиция, че това се случва веднъж завинаги. Че след амнистията никой няма да предявява претенции към никого и че предприемачите могат да не се страхуват. Същевременно, за да не влияе външнополитическата ситуация, не бива да се протака", коментира бизнесменът милиардер Олег Дерипаска.

Посланието на президента е, че европейците вече не правят голяма разлика между държавата и частника - за тях важното е, че става дума за хора от Русия. Сега Западът може да бъде опасен за нашите предприемачи, за нашия капитал. Те няма как да изчакат на спокойствие в Европа, включително във финансов план – може да фалират. Същевременно руските власти, ако вярваме на Путин, могат да защитят бизнеса, имат финансовия ресурс и са готови частично да го споделят, заявява политологът Алексей Макаркин.

"Известия" цитира шефа на РСИП Александър Шохин, предупредил, че в някои юрисдикции може да се поставят въпроси към руските граждани, изнасящи големи капитали.

"Това са Великобритания, Британските Виржински острови и други острови, контролирани от короната", обяснява Шохин.

Според него не става дума за "специална мярка срещу Русия през санкционния период". "Ние се борим за връщане (на средствата), те се борят срещу изтичането" им - Владимир Путин не се опитва да сплаши руския бизнес, а говори "въз основа на реални оценки, включително по повод прецеденти", изтъква експертът.

Основните офшорни зони са под британска юрисдикция, а самото кралство е сред държавите, санкциониращи Русия, което "означава и замразяване на някои официални контакти. Може да има бюрократични проблеми, да не отговарят на наши запитвания, тъй като нямаме нови споразумения за размяна на информация от ново поколение. Това естествено също е преодолимо, но може да създаде проблеми", прогнозира икономистът Никита Маслеников пред "Известия", цитиран от Би Би Си.

По думите на Путин руските власти ще правят всичко възможно, за да не се тълкува произволно законът за капиталова амнистия. Това се отнася и за правоохранителните органи, подчертава "Росийская газета".

Всички действия спрямо капитала трябва според президента да бъдат максимално необременителни от икономическа гледна точка. А механизмите за амнистия - да отговарят на международните правила срещу прането на пари, да са легални и разбираеми от международноправно гледище, пише официозът.

"Тогава никой няма да се усъмни, че ставащото в Русия изцяло отговаря и на международното законодателство, и на международната практика - включително с цел недопускане да се изпират капитали, получени по незаконен път", цитира той думи на Владимир Путин.

Видни руски бизнесмени като Алексей Мордашов и Владимир Евтушенков разказват за "положителните" си впечатления от вчерашната дискусия пред "РБК дейли". "Владимир Путин е в течение на всички (бизнес) проблеми. Това вдъхва голям оптимизъм - че и президентът, и правителството се занимават с тези въпроси", допълва предприемачът Леонид Казинец.

При все това "Московский комсомолец" отбелязва, че никой от присъствалите в залата олигарси "не бързал публично да сподели планове за връщане на личните си средства" в Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase