Туск и Обама. Снимка: Ройтерс
fallback

Американският президент Барак Обама и председателят на Европейския съвет Доналд Туск призоваха за единство по украинския въпрос и обсъдиха предизвикателствата за сигурността на Европа, в това число и тероризма, съобщи ДПА.

Oще по темата
Обама поздрави германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд за работата им по сключването на споразуменията от Минск за спиране на огъня в Източна Украйна.

"Но от опита през изминалата година знаем, че ако не бъдат приложени и не се извършва контрол върху прилагането им, тези споразумения са безсмислени", каза Обама на среща в Овалния кабинет.

Според Туск не е важно да има единство само по Украйна, но и по други въпроси като нарастващата терористична заплаха в Либия и Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП).

Той каза, че ЕС трябва да съдейства за спирането на ширещия се екстремизъм в Африка.

"Не можем да имаме провалена държава, в която властват военачалници и цари анархия само на 100 мили от южните брегове на Европа", каза Туск.

Бившият полски премиер каза, че недоброжелателите на американско-европейския съюз "се опитват да ни разделят". "Трябва да използваме кризата в Украйна за урок колко сериозни могат да станат нещата. Трябва да започнем да живеем без илюзии", каза Туск.

Решението да не се доставя американско оръжие на Украйна е било взето на 9 февруари от президента на САЩ Барак Обама на среща с Ангела Меркел в Белия дом. Това съобщи германският посланик в САЩ Петер Витих в интервю за Асошиейтед прес.

Американският президент и германската канцлерка сметнали, че е важно "да се даде възможност на впрегнатите дипломатически и политически усилия" за уреждане на конфликта в Украйна. "Лидерите на двете страни обмениха мнения по този въпрос и достигнаха до извода, че в настоящия момент не трябва да се правят доставки на смъртоносни отбранителни оръжия за Украйна", каза германският дипломат.

"От началото на кризата вниманието ни е насочено към това да подкрепяме Украйна и да търсим дипломатическо решение, запазвайки суверенитета и териториалната й цялост", допълни Витих.

Междувременно стана ясно, че ЕС смята да отпусне тази година нова финансова помощ на Украйна в размер на 110 милиона евро. Това съобщи в Европейския парламент европейският комисар за разширяването Йоханес Хан, цитиран от ТАСС.

Пред комисията по външни работи на европарламента Хан обясни, че по-голямата част от сумата - 95 милиона евро ще е предназначена за "подкрепа на частния сектор, възстановяването на икономиката с наблягане на отраслите, пострадали от конфликта в Източна Украйна, включително реформи за подобряване на бизнес климата и за подкрепа на малките предприятия".

Останалата част от сумата ще са за подкрепа на изпълнението от украинските власти на програмата за реформи, предвидена в споразумението за асоцииране с ЕС.

ЕС е готов да координира процеса по изпращане в Украйна на политически и икономически консултанти от различни страни, каза Хан.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

украинец

преди 9 години

Недаването оръжие на Украина ще доведе до ескалация на конфликта.Еврогейците наистина постъпват както с Хитлер-окуражиха го с ненамеса и го оставиха спокойно да се въоръжи до зъби.Меркел и Обама са подпалвачи на война.Маккейн-за ппрезидент !

28

Боби

преди 9 години

До Анонимен 36Какви глупости говориш особенно за вакумните бомби.*** Вакумна бомба в град не се ползва, при приземен вятър над еди колко си км/ч не се ползва. В разлом/каньон не се ползва. Става за ползване на открита местност и в гора(силно намалена мощност)

27

Анонимен

преди 9 години

Путин е заявил директно на еврогейците, че ще окупира Украйна, ако не престанат да я въоръжават и насъскват срещу Донбас. Опитът за хазарски геноцид над славяните в Украйна бе спрян по един категоричен начин, няколко вакумни бомби и от Киев, няма да остане ни хунта ни нищо!

fallback