Снимка: БТА
fallback

Британският министър на външните работи Филип Хамънд обвини властите в Сирия, че купуват петрол от бойците на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Това съобщи ТАСС, като цитира изявление на Хамънд, публикувано днес на сайта на външнополитическото ведомство на Великобритания.

Хамънд коментира вчерашното вписване от ЕС на още седем физически и шест юридически лица в "черния списък" за Сирия, като отбелязва, че Великобритания "неуморно е работила с другите страни членки (на ЕС), за да бъде постигнато включването на 13 нови лица в санкционния списък".

Тези мерки са насочени "срещу тези, които разработват, разпространяват и използват химически оръжия, срещу бизнесмени и компании", подкрепящи бойци на проправителствени военизирани формирования, подчертава британският министър.

По темата за петрола Хамънд заявява: "Ние (в ЕС) също така се споразумяхме да вземем мерки срещу лицата, доставящи петрол на режима (на Дамаск), включително Джордж Хасуани (сирийски бизнесмен, християнин от град Ябруд, както и собственик на инженеринговата компания ХЕСКО (HESCO) - бел. ТАСС) - посредника, купуващ петрол от ИД от името на режима".

Според ръководителя на британското външно министерство сирийският президент Башар Асад не води борба с ИД. "Това име в списъка е още едно доказателство, че "войната" на Асад срещу ИД е измама, той я подкрепя финансово", отбелязва министърът.

"Ще продължим да оказваме натиск на режима (на Асад), докато той не преразгледа позицията си, не спре насилието и не започне конкретни преговори с умерената опозиция", добавя Хамънд.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 9 години

Продължение Според американското разузнаване, екстремистите печелят по около $ 3 млн.долара на ден от трафика и продажбата на нефт, грабежите, трафика на хора и откупите за отвлечени от тях заложници. Според докладите на американското разузнаване, екстремистите имат установени мрежи за предвижването на нефта през Турция, Йордания, Ирак и Кюрдистан. Турция отрича всички обвинения и омаловажава доказателствата. (16.09.2014 год.)

38

Анонимен

преди 9 години

Много лъжат тези англичани.Посланикът на Ирак за Европейския съюз, разкри на изслушване пред ЕП, че някои държави от съюза са закупили нефт от представители на терористичната организация Ислямска държава, а държави като Турция са създали канали за доставянето на суровините до джихадистите, които се бият срещу режима на Асад в Сирия. Според американското разузнаване, екстремистите печелят по около $ 3 млн.долара на ден от трафика и продажбата на нефт, грабежите, трафика на хора и откупите за отвлечени от тях заложници. Според докладите на американското разузнаване, екстремистите имат установе

37

bluesky1

преди 9 години

Хитлеровата пропаганда е направо жалка в сравнение с пропагандата, манипулациите и лъжите на такива ***,като Хамънд, около войната в Сирия и въобще дирижираните преврати в Близкия изток и Африка от последните години! Та Хамънд да каже какво става с оръжията за масово поразяване на Саддам...в тази война и като последствие от нея загинаха милиони и стотици хиляди са осакатени...поне едно извинение да бяхте поднесли, ...макар то съвсем да не е достатъчно....

fallback