Снимка: Архив Reuters

Европейският съюз обмисля подобряване на отношенията си с Беларус, за която често се говори като за последната диктатура в Европа заради авторитарния й президент Александър Лукашенко, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

"Виждаме възможност да разширим и задълбочим отношенията с Беларус. Има, разбира се, проблеми, включително с политическите затворници. Виждаме обаче, че и по този въпрос може да има напредък", каза латвийският външен министър Едгарс Ринкевич, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

В Рига днес се състоя неформална среща на външните министри на ЕС.

Смята се, че това решение е награда към Лукашенко за помощта му при постигане на мирно споразумение в Минск между Русия и Украйна, както и признаци на повече демократичност като освобождаването на политически затворници и започването на преговори за безвизови пътувания.

От години ЕС налага санкции на Беларус заради хвърлянето на политически дисиденти в затвора, нарушения на човешки права и липсата на демократична и съдебна реформа. На президента Лукашенко е наложена забрана да пътува на територията на ЕС.

През миналата година обаче ЕС съсредоточи недоволството си върху съседа на Лукашенко, руския президент Владимир Путин, налагайки на Русия икономически санкции, както и визови забрани и замразяване на активи на редица високопоставени руски представители заради подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в Украйна и анексирането на Крим, отбелязва Асошиейтед прес.

Според пожелал анонимност официален представител на ЕС сега се наблюдава по-положителна атмосфера в Беларус и ЕС оценява усилията на тази страна при постигането на Минските споразумения.

Отношенията на ЕС с Беларус биват оценявани преди срещата на върха със страните от Източното партньорство в Рига през май, на които ЕС предлага по-близки отношения ако предприемат политически и икономически реформи.

Страните от Източното партньорство са Украйна, Беларус, Грузия, Армения, Азербайджан и Молдова.

Лукашенко не е участвал на предишни срещи на Източното партньорство, последната от които бе през 2013 г. във Вилнюс.

Въпросът дали да бъде поканен на срещата на върха ще трябва да бъде обсъден в близките месеци, каза източникът от ЕС, цитиран от ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase