Снимка: Reuters, архив
fallback

Конфликтът в Украйна е в повратен момент с окуражаващи признаци на деескалация, но още е далеч от стабилизиране, заяви представителката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Контактната група Хайди Талявини пред Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес.

Талявини каза, че значителното намаляване на враждебните действия през последните дни, освобождаването на пленници и започването на изтегляне на тежките оръжия са окуражаващи признаци.

Още сме далеч обаче от пълно прилагане на мирните споразумения от Минск, допълни тя и подчерта, че има опасност от обратен ефект, ако и двата лагера не положат усилия.

Представителката на ОССЕ призова за изпращане на мисия за оценяване на нуждите на цивилните в зоните на конфликт и изтъкна нуждата от разчистване на неексплодиралите муниции, които заплашват живота на разселените хора при завръщането им у дома.

След прочетения от Талявини доклад постоянните представители на 15-те членки на Съвета за сигурност ще заседават при закрити врата.

 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 9 години

"Пълното прилагане на договореното в Минск е все още далеч" - с други думи: Урките лъжат и мажат както правят винаги!

14

Анонимен

преди 9 години

Минските споразумения изискват сега Украйна да изплати всички пенсии и заплати на хората в Донбас. После да създаде закон за тези територии и избори за местна власт. Нека някой каже, че ще се спазят...

13

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 31 или "БГ ще се развива в ЕС и ще черпи сигурност от НАТО" !!БГ ще бъде Плодивски вилает - тиквата го каза.

fallback