Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Reuters
fallback

Символът на Европа са върховенството на закона и институциите, които го защитават. Ако загубим това, губим бъдещето си, заяви президентът Росен Плевнелиев в изказване на конференция, организирана в Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел.

Той посочи, че кризите, където и да било, се коренят в пренебрегването на върховенството на закона. Не трябва да чакаме кризите да се появят на телевизионните екрани, за да действаме, тогава вече сме закъснели, добави президентът.

Плевнелиев даде положителни примери с Румъния и Полша, отбелязващи напредък в своето развитие благодарение на приложението на правилата на ЕС. Той отбеляза, че наскоро е посетил новоизбрания си румънски колега в Букурещ на фона на еуфорична вълна в страната, показала, че институциите могат да доведат до промяна. Преди две години имаше институционална криза в Румъния, сега страната е на правия път, коментира Плевнелиев.

Той съпостави Полша и Украйна - две държави, избрали напълно противоположни пътища след края на комунистическите режими и разпада на СССР. По неговите думи днес Полша е пет пъти по-богата в сравнение със състоянието си преди 25 години. Украйна, избрала надмощието на олигарсите, днес е в криза и обедняла още повече.

Много бях впечатлен от картината с напускането на президента Виктор Янукович от Украйна. Не от друго, а от вида на дома на главния прокурор - като на римски император, като на Калигула, заяви президентът.

Той отбеляза, че наскоро в България имаше криза, предизвикана от поставянето на олигарх начело на службата за национална сигурност. Имаше продължителни протести на гражданското общество, посочи президентът. По неговите думи хората у нас не са изгубили очакването силните институции да доведат до промяна.

Силните институции са ключът на промяната. В моята страна цар стана премиер, даде обещания, но такъв подход подкопава институциите, гарантиращи стабилността, коментира президентът.

Мирът не може да съществува без човешки права и върховенство на закона. ЕС е на първо място проект за мир – не просто като липса на война, но за човешки права, за върховенство на закона, посочи в изказването си президентът Плевнелиев.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 9 години

С други думи, ако загубим контрола върху хората, не се знае какво може да се случи.

54

бай джагал

преди 9 години

Кажете ми сега, ама честно - не ви ли се струва че ако някой му шибне един шамар на тоя ще се разреве като ученичка ?

53

Анонимен

преди 9 години

А не то да Плямпаш само файда няма В България се води ШУРОБАЩИНИЯ от Дълги Години ама Пусти Страх Да не изтървете Кокала е по зле от колкото да въведете Върховенството на закона Дори с Риск да го Изтървете И от там и Празните ви Приказки

fallback