Снимка: Reuters
fallback

Руският печат коментира съботните шествия на движението "Антимайдан" в страната и по-специално в Москва по случай годишнината от трагичните събития в Киев. Маршът бе "първо предупреждение към руските политтехнолози на цветни революции", заявява "Росийская газета".

На московския митинг дойдоха "много повече хора, отколкото би могъл да предположи някой", изтъква официозът и цитира организатори, според които в проявата са участвали близо 50 хил. души. Столичната полиция обаче съобщи за 35 хиляди.

Организаторите заявиха, че е имало провокации по време на акцията и помолиха полицията да проучи станалото. Те смятат, че провокациите са били организирани от Киев, добавя всекидневникът. Според него е имало подготвени "провокационни плакати", "нагласени" медийни съобщения, че участниците са платени, а "в ефира излизали младежи и заявявали, че уж били закарани на митинга насила".

"Провластовият марш на движението "Антимайдан" в Москва се оказа масов, включително защото бяха докарани организирано хора, заети в бюджетния сектор, от много региони" на Русия, пише "РБК дейли". По данни на вестника властите на ред централни руски региони получили "молба да помогнат в събирането на хора за акцията". Той цитира и писмо в същия дух от учителския профсъюз до московските училища. Движението "Антимайдан" обаче нарекло писмото фалшификат и заявило, че не желае подобни "мечешки услуги".

Oще по темата

"Трябваше да се напомни какви са последиците от насилствената смяна на строя. Това бе полезна акция против войната", коментира Йосиф Дискин от руската Обществена палата.

"Вътрешни врагове клатят" страната, цитира "РБК дейли" изявлението във връзка с митинга на Франц Клинцевич, депутат от властовата партия "Единна Русия". Според другаря му по фракция Евгений Фьодоров "вътрешните врагове" и "петата колона" са групи и организации, свързани с чужденци, които си поставят за цел да ликвидират Русия. По думите му такива хора има сред чиновниците - те изпълняват задачата рязко да влошат икономиката на страната, разказва всекидневникът.

"Антимайданът" е отбранителна акция на хора, които усещат, че губят контрола върху положението, смята политологът Дмитрий Орешкин.

"За тази акция хората бяха мобилизирани по административен път, настроенията - изкуствено докарани до истерия. Докато същинската идеология на Майдана е призив към чиновниците да спазват законите, опирайки се на държавните институции, тази и другите подобни акции разтърсват държавните устои, защото целят да тормозят другите хора, да търсят парии и така да цепят обществото", заявява аналитикът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Михал

преди 9 години

До men--81;След ДЕВЕТИ избихте всичко читаво. Премахнахте естествения подбор ,за да ни управляват МЕНТЕТА като Г. Димитров, Антон Югов, Правешкия хитрец Т. Живков и др.

71

Анонимен

преди 9 години

Я и там си имат контри.Нашите и в това не са оригинални.

70

Propaganda

преди 9 години

Ясно-о. Дойде ПриМкин в Б-я и *** нашите управници... И се започна едно плюене, плюене, плюене. Хубавото е, че поне засега пускате 1 про / 1 норм. статия. Но да видим докога.

fallback