Снимка БТА
fallback

Ислямистите от групировката Ислямска държава може би са извършили геноцид, като са атакували етнически и религиозни общности в Ирак, се казва в доклад на мисията на ООН в Ирак и на офиса на Върховния комисар за човешките права на ООН, цитиран от ДПА.

Екстремистите и свързани с тях групировки системно са вземали на прицел кюрди, язиди, туркмени и представители на други общности, което е преднамерена политика за унищожаване, подтискане и изгонване на тези общности постоянно от зоните под техен контрол, се казва в документа. Много от тези прояви на насилие и тези злоупотреби, извършени от ИД, могат да бъдат отъждествени като военни престъпления, престъпления срещу човечеството и като евентуален геноцид, се казва в доклада.

Най-малко 11 600 цивилни бяха убити, а около 21 800 бяха ранени в Ирак миналата година.

Същевременно в Ирак 800 военни започнаха офанзива, за да си върнат контрола върху град Ал Багдади, който е разположен в съседство с военновъздушна база, в която са разположени американски военни, предаде Франс прес, като се позова на американския генерал Джеймс Тери, командващ международната коалиция от държави, нанасящи удари по позиции на Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Операцията по връщането на контрола върху град Ал Багдади, се нарича "Отмъщението на лъва". В нея участват над 800 иракски военни, подкрепяни от бойци на сунитски племена.

ИД пое контрола върху град Ал Багдади, разположен западно от Багдад преди 10 дни. В намиращата се до него военновъздушна база Ал Асад има 300 американски съветници, натоварени със задачата да подготвят иракските военни в битката им срещу ИД.

Днес многонационалната коалиция срещу ИД е нанесла 25 въздушни удари по цели в Сирия и Ирак, предаде Ройтерс. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 9 години

Трябваше китайският външен министър да призове за повече международно сътрудничество, демокрация и върховенство на закона това ме напушва леко на смях предвид от къде идва но явно останалите държави трябва да им се припомня.....

10

Анонимен

преди 9 години

"Ислямска държава може би са извършили геноцид" ВИЕ МАЙТАПИЕ ЛИ СЕ ?Това, че в последните години в опит да не се нарушават "правата" на този или онзи Ви е взело акъла. Изколиха сума народ като кокошки, потрошиха паметници на културата, палиха библиотеки, дори от уж тяхната религия а тези МОЖЕ БИ ..... Нещата не се наричат с истинските им имена за някаква си политкоректност а хората си режат глави и хич не им пука за същата.... При нас в България е същото той не е крадец той е ....

9

Брей?

преди 9 години

"Може би" са извършили геноцид? Ха ха, абе вие майтапите ли се? Не не е сигурно, още една година трябва да показват как режат глави, за да се убедите! Не знам какво чакате още, да ви извадят от леглата ли, що ли...?!

fallback