Снимка: Архив Reuters
fallback

Когато става въпрос за методите за борба с враговете си, терористите от Ислямска държава използват зловеща, ужасяваща тактика. Но в самофинансирането са наистина на много високо ниво, особено за новосформирана радикална групировка, твърдят експерти.

Само от продажби на петрол екстремистите изкарват между 1 и 2 милиона долара на ден, посочват източници на СиЕнЕн. Петролът идва от завзети в северен Ирак и Сирия рафинерии. Бунтовниците внасят горивото нелегално в Турция, където успяват да намерят купувачи.

Според събрани данни “Ислямска държава” произвежда 44 хиляди барела на ден в Сирия и около 4 хиляди в Ирак. Добивът и търговията до голяма степен се движат от хора, приближени до сваления от власт иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Освен в Турция, терористите продават и на хората, които продължават да живеят в завладените територии. А броят им не е никак малък – близо 6 милиона души.

Предполага се, че Ислямска държава си докарва сериозен приход и от откупи. Теростите отвличат и екзекутират показно западни граждани за постигане на политически цели, но освен това прибират значителни суми за освобождаване на заложници, които не са толкова ценни за показност. Така например шведска компания плати 70 хиляди долара, за да спаси свой служител, отвлечен от Ислямска държава.

Плячкосването и продажбата на артефакти и ценни антики също е добре организиран канал за допълнителни приходи на групировката. Терористите стимулират местното население – професионалисти и доброволци, да участва в разкопки и търсене на ценни предмети срещу процент от продажбата.

Този подход носи добри пари, но в същото време води до необратими поражения върху културното наследство в окупираните територии. Когато не могат да намерят нещо, което да продадат, екстремистите не се поколебават да поругават редица исторически обекти.

В Ирак древният полуразрушен град Хатра (датиращ от 3-ти век пр. Хр.) е превърнат в тренировъчен лагер, склад за оръжия и арена за екзекуции на затворници.

В редица от завзетите градове в Сирия и Ирак Ислямска държава има автономна административна организация. Създаването на халифат – независима ислямска държава, управлявана от един човек, наследник на пророка Мохамед, беше обявено като главна цел на групировката.

А една държава неизбежно събира данъци. Хората плащат, за да запазят живота си. Бизнесът също плаща, за да получи правото да функционира. Шофьорите дават пари, за да бъдат пропускани през импровизирани КПП-та.

“Ислямска държава” не се свени и да прибягва до конвенционални кражби. В средата на миналата година членове на групировката нападнаха няколко банки в Мосул и плячката им беше в размер на около 500 милиона долара.

Иракският посланик в ООН разкри тази седмица, че телата на много от жертвите на “Ислямска държава” са с доста специфични дупки. Според Мохамед Алхаким от труповете са “липсвали части”. Посланикът счита, че е твърде вероятно терористите да изваждат органите на цивилните и да ги продават на черния пазар. Засега обаче няма категорични доказателства за подобно твърдение.

Екстремистите дори създадоха министерството на икономиката, което да поема отговорността за развиване на рудодобива и посевите. Има сведения за начало на процеса по изсичане на монети, които да дадат началото на официалната финансова система на халифата.

А началният капитал очевидно вече се натрупва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

ETNA

преди 9 години

70: На мен ми се струва, че в случая не става въпрос за не можене, а не искане. И изобщо, всичко ми изглежда като някаква мноооого голяма постановка направена в чест на зрителите - обикновените хорица като нас, които седят и си коментират в някой сайт :) Случвало ли ви се е в час по история да изучавате някакво събитие, и да не доумявате как е било възможно съвременниците на това събитие да не са си дали сметка за нещата? Един ден и за нас така ще се чудят.

47

Анонимен

преди 9 години

Добре де, как е възможно великите сили да не могат да ги изравнят със земята тия когато си пожелаят? Те са някакви ***, които купуват оръжие отнякъде и продават петрол. Срещу тази примитивна дейност стоят армии, техника и стратези, които могат просто да ги "изчезнат" за 1 ден. Със сигурност нещата се случват с позволението на големите, няма друго обяснение

46

ETNA

преди 9 години

Снимката е ужасяваща. Чудя се, откъде вземат тези оранжеви униформи. Много приличат на тези, които се използват в американските затвори.

fallback