Снимка: Архив Reuters

Украинската армия претърпя поражение в Дебалцево, войниците са демотивирани, а президентът Петро Порошенко се оказа в крайно незавидно положение, пише в новия си брой германското седмично издание "Шпигел", цитирано от ТАСС.

"След съкрушителното поражение в Дебалцево армията на Порошенко е демотивирана, безсилна и безпомощна", се казва в статията, озаглавена "Отстъплението на унизените".

В нея авторът Кристиан Неф разказва за впечатленията си от видяното в град Артемивск (рус. Артьомовск), където се изтегляха украинските войници след сражението за Дебалцево.

В статията се припомня, че по официални данни на Киев при Дебалцево са загинали 22 украински войници, но според автора оцелелите "знаят, че това число не съответства на действителността".

"Шпигел" задава въпрос защо Порошенко не е изтеглил своите части от Дебалцево преди седмица, когато още е било възможно. И дали не е направил това нарочно, за да бъдат те разбити, а после да предизвика "обществено възмущение" от действията на бунтовниците и "по-силно да въвлече американците и европейците в тази война", предаде ТАСС.

В статията се цитира публикация на киевския вестник "Новое время", според която главният проблем в украинската армия е употребата на алкохол - много войници са се напивали, а някои са употребявали и марихуана. Освен това командирите се обогатявали от даренията, а войниците сами плащали за храната си и даже за ремонта на техниката.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase