Снимка: Reuters, архив
fallback

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо изключи вероятността от всякаква допълнителна помощ за Гърция, като изтъкна, че Словакия ще приеме "спокойно" евентуално излизане на Гърция от еврозоната, съобщава гръцкият сайт нюз.ин.

Никой в Европа не желае да даде пари на Гърция, каза словашкият премиер в интервю за "Файненшъл таймс" и допълни, че на него ще му бъде невъзможно да обясни на обществеността, че бедната Словакия трябва да финансира Гърция. Според Роберт Фицо евентуално излизане на Гърция от еврозоната "би било по-малко опасно сега, отколкото преди две, три или четири години".

Словакия като член на еврозоната от 2009 г. бе заплашила през юни 2012 г., че ще поиска Гърция да напусне валутния съюз, ако Атина не прилага програмата за рестрикции в замяна на международната помощ, която получава.

Ако гърците не спазват условията, които се поставят за оздравяване на техните финанси, Словакия ще се присъедини към страните, които ще поискат Гърция да напусне валутния съюз, бе казал тогава Роберт Фицо.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Ноа

преди 9 години

Незнам защо бай Фицо си мисли , че думата баш на Словакия тежи пред някого в ЕС...

22

!

преди 9 години

Предлагам Гърция (ако настоява!!!) да излезе от ЕС а на тяхно място да приемем братска славянска Украйна ( те хората поне са искрени!).Разбира се, преди това гърците да си платят дълговете до последната драхма, пък после да ходят където искат.

21

Анонимен

преди 9 години

За Еврозоната не е проблем излизането. GREXIT-а го проиграха и се оказа, че ще е по-евтино, ако напуснат от това да им се дават безвъзмездно пари. БВП на Гърция е 230 млрд, а на ЕС 12 270 млрд. и не няма да има големи трусове. Не могат да ги накарат, но ако фалират автоматично ще напуснат. И сега се спори колко са верни данните на Гърците, защото се оказа, че при проверките и излетите пари, се оказа, че реалните данни са около 30% по-ниски. Всъщност на бедните им писна да дават. Богатите те...

fallback