Снимка: bgonair.bg

Финансовите министри на 19-те държави от еврозоната се срещат в Брюксел, за да обсъдят ситуацията в Гърция. По време на заседанието те ще се фокусират върху стъпките, които трябва да бъдат предприети след изтичането на финансовата програма за страната в края на месеца. До момента Гърция е получила от Евросъюза близо 250 милиарда евро.

Днешната среща е втората, посветена на Гърция, за по-малко от една седмица. Разговорите, които започват в късния следобед, трябва да помогнат за разрешаване на разногласията между ЕС и южната ни съседка. Страната иска предоговаряне на гръцкия дълг и на изискванията от международните кредитори.

В навечерието на ключовото заседание премиерът Алексис Ципрас получи подкрепа от площадите в Гърция и Европа. Най-малко 18 хиляди души се събраха в Атина, 8 хиляди в Солун. Те скандираха: "Никакви жертви за дълга и еврото".

Демонстрации в подкрепа на "гръцкия Давид" срещу "финансовия Голиат“ имаше и в Лисабон, и в Рим. Премиерът Алексис Ципрас иска да замени програмата за кредитиране на страната с временно споразумение, последвано от програма за реформи, разработена в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В навечерието на срещата в Брюксел гръцкият финансов министър Янис Варуфакис коментира, че Гърция няма план Б, ако преговорите с кредиторите се провалят. "Ние постоянно чуваме: ако не подпишете, ви очаква Армагедон. Моят отговор е: Да се случи! Няма резервен план".

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase