Снимка: архив, Ройтерс

"Нормандската четворка" е решена да приложи всички сили за спазването на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Това съобщи пресслужбата на германското правителство след вчерашната телефонна конференция между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция.

Още по темата
"Участниците приветстваха факта, че примирието се спазва като цяло, но продължаващите боеве, особено около град Дебалцево, продължават да предизвикват сериозно безпокойство", се казва в изявление на пресслужбата, цитирано от ДПА.

Четиримата лидери "са решени да работят за пълно прилагане на примирието. Като следваща стъпка, от вторник /17 февруари/ трябва да започне договореното изтегляне на тежките въоръжения, изтъква германското правителство.

Междувременно официалният представител на самопровъзгласената Донецка народна република в Контактната група Денис Пушилин заяви, че украинските въоръжени сили снощи са обстрелвали Горловка с артилерия.

По думите на Пушилин, цитиран от ТАСС, били извършени три обстрела - срещу два жилищни квартала и база на Министерството на извънредните ситуации. По предварителни данни няма жертви, добавил той.

"Вече се обърнах към представителите на мисията на ОССЕ, за да повлияят незабавно на командването на щаба на силовата операция за прекратяване на огъня в града", заявил представителят на ДНР.

Прекратяването на огъня в Донбас официално влезе в сила на 15 февруари от 01.00 часа донецко време. Изискването за прекратяване на огъня беше заложено в Комплекса мерки по изпълнение на минските договорености. Този документ участниците в Контактната група за Украйна подписаха на 12 февруари в хода на преговори, продължили над 16 часа, припомня агенцията.

Гласуването в Съвета за сигурност на ООН по проект за резолюция за Украйна в подкрепа на минските договорености се отлага, съобщиха ТАСС и Франс прес. Дипломати от страните членки на съвета заявили пред журналисти, че в документа, внесен от Русия, са предложени поправки. Очакваше се текстът да бъде гласуван в неделя.

"Не сме в състояние да гласуваме днес", заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Майкъл Грант. "Консултациите продължават и има вероятност да постигнем договореност на даден етап, но няма никакви гаранции, че това ще стане", отбеляза той.

От своя страна посланикът на Малайзия в ООН Хусейн Ханиф съобщи, че членовете на Съвета за сигурност чакат отговора на руската страна на предложените поправки. "Ние искаме в проекта да се спомене предишната резолюция 2166 за катастрофата на малайзийския Боинг" в Украйна, уточни той.

Наблюдатели отбелязват, че днес е малко вероятно да се състои среща на Съвета за сигурност, защото в САЩ отбелязват Деня на президентите и централата на ООН ще бъде затворена.

Проектът за резолюция беше внесен от Русия в петък. В документа се приветстват резултатите от срещите в Минск на лидерите от "нормандската четворка" /Русия, Украйна, Германия и Франция/ и на Контактната група за Украйна. В текста се изразява "дълбоко безпокойство от трагичните събития в региона" и се подчертава, че конфликтът може да бъде решен само по мирен път.

При това в проекта за резолюция се споменава за "суверенитета и териториалната цялост на Украйна", отбелязва ТАСС.

/БТА/

Вижте още по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase