Снимка: Reuters, архив
fallback

Украинските войски са били обстрелвани 60 пъти след влизането в сила на прекратяването на огъня в Източна Украйна, съобщи украинският военен говорител Анатолий Стелмах, цитиран от Франс прес.

Oще по темата

По думите му обстрелът е извършен с всякакви оръжия, включително с реактивни системи за залпов огън "Град". Той уточни, че град Дебалцево остава най-горещата точка от началото на прекратяването на огъня в полунощ.

Според Франция и Германия прекратяването на огъня в Украйна като цяло се спазва, въпреки някои локални инциденти, които трябва да бъдат решени бързо, се казва в комюнике на френското президентство, цитирано от Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел са разговаряли по телефона с президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко, за споразумението, постигнато в Минск на 12 февруари. Те са се договорили да се премине към следващите стъпки, предвидени в споразумението.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк постави въпроса за изплащане на репарации от страна на Русия за възстановяване на Донбас чрез профила си в Туитър. По думите му това е „логично” да се случи.

Това не е първият случай, в който Яценюк заявява, че Русия носи отговорност за случващото се в Украйна, тъй като има и руски войски на територията на Донбас.

Оръжията замлъкнаха внезапно в полунощ в по-голямата част от Източна Украйна съгласно споразумението, постигнато в резултат на едноседмични дипломатически усилия на Франция и Германия, отбелязва Ройтерс.

Проруските сепаратисти обаче обявиха, че няма да спазват прекратяването на огъня в стратегическия град Дебалцево, където украинските сили са под обсада.

В Донецк заместник-командващият корпуса на министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин обяви, че опълчението на ДНР ще започне изтегляне на тежката техника от линията на съприкосновение в сроковете, определени от споразумението в Минск, информира ТАСС.

По-рано беше съобщено, че сепаратистите твърдят, че прекратяването на огъня не се отнася за Дебалцево, където през последните седмици се водеха най-тежките сражения, отбелязва Ройтерс. "Естествено, че можем да стреляме в Дебалцево, това е наша територия", посочи местният командир на бунтовниците Едуард Басурин.

Няма информация засега за пострадали или жертви от престрелките днес. Въпреки това болницата в Мариупол и днес приемаше ранени от огнестрелни оръжия.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

143

Анонимен

преди 9 години

Слава на украинците, бой по руските наемници

142

111

преди 9 години

Лично чух Путин по телевизия МИР, след преговорите в Минск, да казва: "По наши данни в Дебалцево има мужду 6 и 8 хиляди души. Президантът Порошенко отрича там да има блокирани украински войници. За това съм склонен да пратим военни експерти, за да проучат ситуацията на място, но нашето искане е блокираните да предадат оръжията си , за бъдат пуснати." Та възможно е там наистина да няма украински войници, а някакви чужди наемници, които да размътват водата!!!

141

123

преди 9 години

Слава на опълченците! Бой по хуната киевска. Изптрепете черните украйнски наемници!

fallback