Снимка: Reuters, архив

Върховният съд на Русия призна вчера за законна забраната върху мюсюлманските забрадки в средните училища на Република Мордова, наложена през септември от местните власти и потвърдена от мордовското правосъдие, пише руският печат.

Апелативната родителска жалба бе отхвърлена, отбелязва "Новие известия".

Според родители на забрадени ученички Мордова нарушава федералната конституция, гарантираща свобода на съвестта и вероизповеданието. Говорител на мордовското правителство заяви, че Русия е светска държава, а забраната гарантира повече сигурност, тъй като не всички деца приемат адекватно
религиозните атрибути по връстниците си, посочва вестникът.

Жалбоподателка изобличила в съда "териториалната дискриминация в различни региони на Русия - по думите й, в съседен Татарстан забрадките са разрешени, а в Чечения дори едва ли не задължителни. В крайна сметка властите принуждават мюсюлманите в Мордова или да се изселят, или да прехвърлят децата си на домашно обучение", добавя "Новие известия".

Първият зам.-ръководител на Духовното управление на мюсюлманите в Русия (ДУМ) Дамир Гизатуллин заявява пред "Независимая газета", че едноверците му смятат да се борят за отмяна на присъдата, доколкото законът позволява.

"Носенето на хиджаб е част от нашите традиции, то се дължи на суровия климат", смята мюфтията.

Седмица преди присъдата в борбата по повод мюсюлманските була се включи и председателят на ДУМ Равил Гайнутдин. Мюсюлманският лидер отправи послание до руския президент Владимир Путин с апел да върне религиозните забрадки в мордовските училища. Държавният глава още не е отговорил и според ислямоведа Роман Силантиев не се очаква да реагира, добавя изданието, цитирано на сайта zagolovki.ru.

Според Роман Лункин, оглавяващ Гилдията на експертите по религия и право, руският Върховен съд не е могъл да постанови друго решение, тъй като през 2013 г. вече се е обявил срещу забрадките във връзка с аналогично дело, пише "Комерсант".

"Тогава мюсюлманите в Ставропол бранеха правото да се носят забрадки. Ставрополските чиновници обаче убедиха съда, че забрадките задушават децата и щом ги носят, те трудно си концентрират вниманието. Върховният съд последователно брани позицията, че училището е светско", казва Лункин.

След заседанието жалбоподавателите заявили пред "Комерсант", че ще се оплачат не само пред президиума на руския Върховен съд, но и пред Европейския съд за правата на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase