Снимка: Reuters

Насрочената за утре среща на върха в "нормандски формат" в Минск е "един от последните шансове да бъде обявено безусловно прекратяване на огъня и да бъде изтеглена тежката артилерия", заяви президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс.

Той говори на срещата си с гостуващия в Киев испански външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо. Порошенко подчерта тясната координация на усилията на Украйна с Германия и Франция в подготовката на утрешната среща.

Украинският президент увери, че страната му полага огромни усилия, въпреки сложната ситуация, да провежда реформи - да се бори срещу корупцията и да създава благоприятен инвестиционен климат.

Малко по-рано през деня президентът на САЩ Барак Обама разговаря по телефона с Порошенко, за да обсъди конфликта в Източна Украйна, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА.

Още по темата

По данни на Белия дом двамата държавни глави са разговаряли за германско-френски усилия за постигане на мирно споразумение, ден след срещата на Обама с канцлера Ангела Меркел и разговорите между тях, чийто фокус бе именно Украйна.

Белият дом не посочи дали Обама и Порошенко са обсъждали позицията на американския президент за евентуално изпращане на оръжие на украинската армия, но подчерта, че САЩ са за оказване на финансова помощ на Киев.

Двамата също така са се обединили около мнението, че "Русия трябва да изпълнява задълженията, поети от нея в Минск през септември". Американският президент е подчертал, че САЩ възнамеряват да работят с международните партньори за предоставяне на финансова помощ на Украйна.

Иначе тази вечер започна срещата на участниците в Контактната група за Украйна. Тя се състои в комплекса "Дипсервис хол" в центъра на беларуската столица Минск, съобщи кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

В срещата участват представляващият Киев бивш президент на Украйна Леонид Кучма, пълмомощният представител на самопровъзгласената Донецка народна република Денис Пушилин, пълномощният представител на самопровъзгласената Луганска народна република Владислав Дейнего, специалната представителка на председателя на ОССЕ Хайди Талявини и посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов, който е посредник в преговорите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase