Снимка: БТА
fallback

Около 2000 души участваха снощи в 14-ия протест на германското антиислямско движение ПЕГИДА в Дрезден, предаде Франс прес.

Oще по темата
Броят на участниците в проявите на ПЕГИДА постоянно намалява, посочва АФП. Създаденото през октомври в Дрезден движение Пегида (Европейски патриоти срещу ислямизацията на Запада) събра 25 000 души на 12 януари след джихадистките нападения в Париж и негови последователи се организираха и в други германски градове. Но оттогава ПЕГИДА се топи.

На 21 януари лидерът му Луц Бахман се оттегли, след като медиите публикуваха негова снимка, на която той е гримиран като Адолф Хитлер, и негови ксенофобски изказвания. Петима други лидери подадоха оставка седмица по-късно, разочаровани от подмолното влияние на Бахман.

На 30 януари в Лайпциг се събраха едва 1500 привърженици на Легида - местния аналог на ПЕГИДА - или десет пъти по-малко от 15-те хиляди на 21 януари, напомня АФП.

Мобилизацията на противниците на ПЕГИДА също трайно намалява - снощи в Дрезден се събраха едва 400 души, протестиращи срещу движението.

На 12 януари над 100 000 души излязоха по улиците в цяла Германия, за да осъдят ислямофобията.

На мястото на демонстрацията снощи творецът Курт Флекенщайн разгъна 176 молитвени килимчета, символизиращи "свободата на религията и толерантността", добавя АФП, цитирана от БТА.

Шведският клон на ПЕГИДА пък свика снощи първи протест в южния град Малмьо, но демонстрацията на противниците му привлече много повече участници, предаде ДПА. ПЕГИДА събра около сто души, а по данни на полицията в контрадемонстрацията участваха около 4000 души.

Един от ораторите на митинга на ПЕГИДА бе галеристът Хенрик Ронкист, глобен миналата година за изложба на картини от художника Дан Парк. Художникът бе осъден на шест месеца затвор за подбуждане на расова омраза с унизително изобразяване на роми и африканци, посочва ДПА.

Полицията постави ограждения около митинга на ПЕГИДА. Участниците хвърлиха яйца срещу полицаите, но никой не пострада.

Контрадемонстрантите скандираха "Не на расисти по нашите улици", развяваха знамена и освиркваха последователите на ПЕГИДА. В близката лутеранска черква "Свети Петър" бе отслужена литургия за солидарност с мюсюлманите в Швеция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

кръстоносец

преди 9 години

или просто е зима и на хората не им се мръзне.

13

Анонимен

преди 9 години

Топят се, защото срещу всяка ПЕГИДА демонстрация се изправят до 4-пъти повече антипротестиращи. Нормално общество показва, че такива като ПЕГИДА няма да бъдат търпяни, за да не се повторят грешките от Втората Световна Война! ПЕГИДА е поредната скинарска организация, целяща нищо повече от власт. Само бедните и хора с тесен мироглед се обръщат към такива организации. Не всеки мюсюлманин е терорист, КАКТО И ОБРАТНОТО. ДНЕС се води друг тип война вече!!!

12

Анонимен

преди 9 години

Ами хората видяха ,че политиците отдавна са в поза "партер" в очакване на ислямско включване изотзад.А когато то се случва те примират от радост.Къф е изводът.Политиците са платени секс-играчки.Как може да очакваш една платена секс кукла да предприеме нещо?

fallback