Ангела Меркел, Петро Порошенко и Франсоа Оланд. Снимка: Reuters
fallback

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд ще обсъдят с президента на Русия Владимир Путин изпълнението на договореностите от Минск на днешната им среща в Москва, съобщи пресслужбата на германското правителство в изявление, цитирано от ТАСС.

"В основата на преговорите стоят 12-те точки от договореностите от Минск, постигнати през септември 2014 г. Федералното правителство, както и досега, разчита на мирно решаване на конфликта" в Украйна, се казва в изявлението.

Oще по темата

Вчера говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че днес Меркел, Оланд и Путин "ще обсъдят какво могат да направят трите им страни за постигане на възможно най-бързо прекратяване на гражданската война в Югоизточна Украйна, която значително се е изострила в последните дни, водейки до многобройни жертви".

Новият мирен план беше обсъден вчера в Киев от украинския президент Петро Порошенко с Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

"Всички възможни конфигурации от плана ще се основават на минските договорености. Именно те определят абсолютно изчерпателен план за постигане на мир в Украйна", изтъкна говорителят на украинското външно министерство Евхен Перебейнос, уточнявайки, че по определени въпроси са възможни компромиси.

Русия има едно виждане за разделителната линия, Украйна настоява за друго, но позициите по принципните въпроси като териториалната цялост на Украйна, необходимостта Украйна да има контрол над своята граница, извеждането от територията на Украйна на чуждестранните войски - трябва да останат неизменни,
каза Перебейнос.

Главната задача на новия мирен план е да определи последователността и приоритета на стъпките и да очертае временни рамки за изпълнение на всички пунктове, предвидени в минските договорености, отбеляза той.

Новият мирен план за уреждане на ситуацията в Югоизточна Украйна предвижда определено равнище на децентрализация на Донбас, посочи Перебейнос. Какво може да бъде равнището на децентрализация на Украйна ще обсъждат нашият парламент и украинската власт, изтъкна говорителят.

Принципът за териториалната цялост на Украйна и безусловният контрол на централната власт върху цялата украинска територия обаче не подлежи на съмнение, добави Перебейнос.

Франсоа Оланд и Ангела Меркел излязоха с нов мирен план, като тази изненадваща стъпка изглежда цели да изпревари евентуално решение на САЩ да достави смъртоносно оръжие на Украйна, което европейците се опасяват, че ще предизвика още по-голямо разрастване на военните действия, посочва Асошиейтед прес.

Двамата лидери не огласиха подробности по съдържанието на предложенията си, за да не навредят на тънката дипломация, която изисква въпросът, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 9 години

РУСИЯ Е ВЕЛИКАСЛАВА РОССИИ

32

Дълес

преди 9 години

До Меркел да внимава--36; Единствения виновен за кашата в УКРАЙНА е Русия начело с психопата ***.

31

серго

преди 9 години

Нещо тези европейци много се разбързаха с новите предложения за Украйна след като видяха че както върви опълченците могат да стигнат и до Киев. И тогава парите които наляха в Украйна и предизвикаха цялата бъркотия може да идат на кино. Но на тези им наредено от Вашингтон какво да правят.Защото те наляха парите пък им е неудобно да си признаят загубите и дрънкат оръжие до руските граници.

fallback