Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия е готова да проведе конструктивен разговор за постигане на договорености, способстващи за стабилизацията на ситуацията между Киев и Донбас. Това съобщи помощникът на руския президент Юрий Ушаков, коментирайки предстоящата утре среща в Москва на руския президент Владимир Путин с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, предаде ТАСС.

„Готови сме да проведем конструктивен разговор предвид постигането на едни или други договорености, които да способстват за общата стабилизация на ситуацията, установяване на преки контакти между официалните представители на Киев и Донбас, така че те да способстват за по-ефикасната работа на контактната група и възстановяването на икономическите връзки между Украйна и Югоизтока“, каза Ушаков.

Още по темата

По думите му причина за срещата е влошаването на ситуацията в Украйна. „Но своеобразен стимул станаха и многобройните инициативи, които руският президент изрази в последно време по време на телефонните си разговори с Меркел, Оланд и Порошенко“, обясни помощникът на руския държавен глава.

„Широко известно е писмото /на Путин/ от 15 януари, адресирано до президента на Украйна Порошенко, в което се предлагаше да започне незабавно изтегляне на тежката артилерия“, припомни Ушаков.

По-рано днес обаче френският президент Оланд заяви на пресконференция, че заедно с Меркел заминава днес за Украйна, а утре – за Русия, за да представят ново предложение за цялостно решаване на конфликта, приемливо за всички страни. "От няколко дни Ангела Меркел и аз работим върху текст, който да е приемлив за всички", посочи Оланд, цитиран от Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase