Снимка: архив, Reuters

Банковата система на Гърция е гарантирана откъм ликвидност и финансиране и няма основания за безпокойство заради решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да спре кредитирането на страната.

Това заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис, цитиран от сайт нюз.ин.

Сакерларидис определи като "политически" натиска на ЕЦБ и добави, че този натиск няма да има икономически ефект. "Ние не изнудваме, но и не бива да бъдем изнудвани", каза говорителят.

Още по темата

Пред телевизионния канал Мега правителственият говорител подчерта, че Гърция не иска да стига до срив с партньорите си и че управляващата коалиция има добри намерения за постигане на взаимноизгодно решение на проблема.

Той поясни, че консултациите на новото правителство се водят въз основа на мандата, който му е даден от гръцкия народ на изборите на 25 януари.

Нужно е обаче да спре безсмислената политика на рестрикции и икономии в Европа, която повторно подхранва кризата, посочи говорителят.

Помолен да коментира публикация, според която кредиторите на Гърция са поискали писмени гаранции с подписа на премиера Алексис Ципрас, че ще бъдат спазени ангажиментите, правителственият говорител отрече, като каза, че няма такова искане.

Във връзка с мостовото споразумение, което кабинетът Ципрас иска, за да има време да представи четиригодишния си план за реформи на своите партньори, Сакеларидис посочи, че такова споразумение е необходимо, тъй като в рамките на този интервал от време правителството ще има възможност де факто да преговаря с партньорите и да даде доказателства за намеренията си, най-вече що се отнася до реализация на реформите.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase