Снимка: архив, Reuters
fallback

Решението на руската страна за строителството на "Турски поток" вместо "Южен поток" предизвиква въпроси у САЩ. Това заяви помощникът на министъра на енергетиката на САЩ по международните отношения Джонатан Елкайнд в научно-изследователския център "Удроу Уилсън" във Вашингтон, съобщи ТАСС.

Oще по темата

По думите му "Южен поток" никога не е бил на първо място икономически проект". "Новата идея на руската страна за строителството на "Турски поток" все още предстои да се види. Но пред нас стои открит въпросът: ако проектът, който никога не е бил икономически на първо място, се заменя с нещо друго, представлява ли тази замяна икономическо действие или нещо друго стои на първо място. Какво точно, ние не знаем", заявил Елкайнд. Той отбелязал, че "прекратяването на проекта /"Южен  поток"/ от Москва учуди мнозина".

На 1 декември 2014 г. по време на визита в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че "в сегашните условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток", но е готова да построи още една тръбопроводна система в Турция, в допълнение към "Син поток" и да създаде газов хъб на гръцко-турската граница. Както съобщи по-късно президентът на "Газпром" Алексей Милер, "Турски поток" "представлява единственият маршрут за бъдещите доставки на 63 милиарда кубически метра руски газ, доставян сега транзитно през Украйна", припомня агенцията.

По-рано вчера председателят на съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков съобщи, че решението да се пусне руски газ, заобикаляйки Украйна, по "Турски поток" е било взето от висшето политическо ръководство. "Турски поток" ще гарантира напълно същия обем природен газ, който сега се транспортира през Украйна", допълни Зубков.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 62А на теб може да ти цъфне нещо друго ама в турската баня!

50

Анонимен

преди 9 години

Турски поток ще има, когато цъфнат налъмите на Путин в руската баня...

49

Анонимен

преди 9 години

До ПоточенАмериканеца не е европеец ама си търси "жизнените интереси" на Путин в тръбата.

fallback