Снимка: БТА
fallback

Президентът Росен Плевнелиев взе участие във възпоменателна церемония и мълчаливо шествие в Освиенцим в Полша, с които беше отбелязана 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер "Аушвиц".

Българският президент, както и много държавни и правителствени ръководители от Европа, отдадоха почит и оставиха запалени свещи пред мемориала на жертвите на Холокоста край бившия концентрационен лагер, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Oще по темата
Пред участниците в церемонията полският държавен глава Бронислав Коморовски подчерта, че споменът за трагедията в "Аушвиц" ни задължава да продължим да отстояваме свободата, справедливостта и толерантността като основополагащи ценности на съвременните демократични общества.

Своите истории и спомени от времето, в което са били затворени в лагера, разказаха трима от спасените и оцелели от ужаса на "Аушвиц" бивши концлагеристи. И днес посланието им към всички хора е тяхното минало да не се превръща в бъдеще за следващите поколения.

Участие във възпоменателната церемония взеха федералният президент на Република Австрия д-р Хайнц Фишер, белгийският крал Филип, федералният президент на Германия Йоахим Гаук, президентът на Франция Франсоа Оланд, президентът на Литва Далия Грибаускайте, президентът на Словакия Андрей Киска, президентът на Украйна Петро Порошенко, както и други държавни и правителствени ръководители от Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

ем

преди 9 години

този *** как допалзиа до там.прецедент

59

Българин

преди 9 години

"Президентът участва във възпоменателна церемония в Полша".. защото там не му казаха ,"че се срамуват от него" както направиха в Сливен.За да се хареса на поляците не знам дали не е "обявил война на Русия". Лакей.

58

Плевнелиев е ...

преди 9 години

... турен и.д. Президент на ГЕРБ. Подвигът на България при спасяването на българските евреи е огромен. Поклон!

fallback