Снимка: архив БТА

Японският премиер Шиндзо Абе обяви по японската обществена телевизия NHK, че има "висока вероятност" записът и снимката с предполагаемото обезглавено тяло на японския заложник Харуна Юкава, които се появиха вчера, да са автентични.

Японецът и друг негов съгражданин бяха отвлечени в Сирия. Във вторник „Ислямска държава” даде на Япония срок от 72 часа да плати 200 милиона долара откуп за двамата и заплаши, че ще ги убие.

Както Dnes.bg писа още вчера стана ясно, че ИД вероятно е убила единия заложник - Харуна Юкава. Джихадистката групировка публикува в интернет снимка, на която другият държан от нея японец - Кенджи Гото, държи в ръка снимка на убития Юкава.

Още по темата
На видеозапис Гото излага нови искания на ИД. "Вие (японското правителство) бяхте предупредени. Даден ви бе срок, моите похитители спазиха думата си", казва той.

Днес японският премиер изказа съболезнованията си към семейството на Юкава и призова за освобождаването на другия японски заложник, намиращ се в ръцете на групировката.

"Отново настоявам категорично той да не бъде нараняван и незабавно да бъде освободен. Правителството на Япония ще направи всичко по силите си за освобождаването му", каза Абе.

Още новини четете на http://www.bgonair.bg/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase