Снимка: архив, Ройтерс

Общоприетото определение за терористична атака е “заплахата за или директното нелегално използване на сила и насилие от извършител (не държава) за постигане на политическа, икономическа, религиозна и/или социална цел чрез страх, принуда и/или сплашване”. По силата на това определение БиБиСи прави анализ на твърдението, че най-голямата част от жертвите на терористични атаки, извършвани от джихадисти с претекст защита на ислямската религия, са всъщност мюсюлмани.

След атаката срещу редакцията на “Шарли ебдо” парижки имам публично заклейми нападението. “Жертвите са мъченици и аз ще се моля за тях с цялото си сърце”, заяви Хасен Шалгуми. В речта си той не пропусна да изтъкне, че 95% от жертвите на тероризма са мюсюлмани. Доколко точно е подобно твърдение?

През 2011-та година беше публикуван официален американски доклад, в който пишеше: “За последните 5 години жертвите на тероризма, които изповядват ислямската религия, са между 82 и 97 процента от общия брой смъртни случаи”. Но в документа липсват конкретни данни в колко от атаките е било възможно да се определи изповядваната от жертвите религия.
 
Екип от експерти в областта от Университета на Мериленд се е заел с нелеката задача да събира статистически данни за извършваните терористични нападения по света. Но от “Global Terrorism Database (GTD)” не се наемат да определят религията на ранените и убитите. “Това би било доста трудна задача”, споделя Ерин Милър от GTD.
 
Причината е, че голяма част от информацията се събира от новинарски репортажи и в повечето случаи религията на жервите не се съобщава. В 50% от атаките GTD дори не може да разбере извършителите. 
 
Все пак Милър посочва, че в периода между 2004-та и 2013-та година половината терористични атаки и 60% от жертвите са в Ирак, Афганистан и Пакистан (над 60 хил. души), където населението е почти изцяло мюсюлманско. 
 
Експертът се съмнява, че цели 95% от жертвите на тероризма са мюсюлмани, но точната цифра не е много далеч. “Смятам, че е твърде вероятно съотношението да е подобно, предвид концентрацията на удари в предимно мюсюлманско държави”, допълва Милър.
 
Когаго хората на Запад се замислят за терористична атаки, те неизбежно се сещат за 11-ти септември, лондоското метро, ж.п. гарата в Мадрид и сега “Шарли ебдо”. При тези нападения определено убитите не са предимно мюсюлмани. 
 
Но общият брой на смъртоносни атаки във Франция, Великобритания, Испания и Съединените щати е много нисък в сравнение с международните “стандарти”. 
 
В периода 2004-2013-та година Великобритания е била обект на 400 терористични удара, повечето от които дело на сепаратисти в Северна Ирландия. Почти всички нападения са били без жертви. 131 са атаките в Съединените щати, при по-малко от 20 от тях е имало убити.
 
За същия период в Ирак са извършени над 12 хиляди нападения, 8 хиляди от които са с фатален край.

Според Ерин Милър има и друга причина фокусът да не бъде насочван към религиозните вярвания на жертвите освен факта, че до надеждна информация се стига доста трудно.
 
“За много хора е примамливо да се опитат да превърнат вярата на загиналите в статистически инструмент, да доказват с цифри коя религиозна група е по-склонна към насилие или коя е най-голяма жертва. Гони се резултат все едно сме на футболен мач. Това, разбира се, е грешка”, категорична е Милър.
 
Защото повечето от тези терористични атаки се коренят в геополитиката, като “религията също е “замесена”, но определено не е единствената част”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase