Федерика Могерини. Снимка: Reuters

Европейският съюз (ЕС) призова Русия да оттегли подкрепата си за проруските сепаратисти в Източна Украйна след решението им да започнат голяма офанзива срещу силите на Киев, предаде АFP.

"Ескалацията на боевете води до много цивилни жертви. Призоваваме Русия да поеме пълната си отговорност", заявява в декларация върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя настоява за незабавно спиране на въоръжените сблъсъци, за изтегляне на тежките оръжия и зачитане на споразумението от Минск, подписани през септември 2014 г.

Ръководителят на европейската дипломация осъжда също лошото отношение към пленените украински войници, нарушаващо международните конвенции. Този път Федерика Могерини не споменава за нови европейски санкции срещу Русия, пише БТА.

Вчера проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха намерението си да започнат офанзива в цялата област и отхвърлиха възможността за примирие с украинските власти.

Същия ден канцлерът на Германия Ангела Меркел предложи Русия и ЕС да започнат преговори за възможностите за сътрудничество в сферата на търговията и създаването на зона за свободна търговия. В замяна обаче Берлин очаква “всеобхватно решение” на конфликта в Украйна.

Още икономически и политически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase