Снимка: Reuters

Речта на американския президент Барак Обама пред Конгреса вчера, в която той изложи ежегодното си послание "За състоянието на съюза" остава в центъра на вниманието на американските медии.

Според в. "Вашингтон пост" твърде впечатляващо е това, че президентът е поставил толкова силен акцент върху вътрешните проблеми на САЩ, като се има предвид какви важни неща станаха в света през миналата година.

"Миналата година Обама говори за преминаването на страната "на военна нога" и после изпрати хиляди войници в Ирак и започна въздушни удари срещу "Ислямска държава". Този път Обама поиска от Конгреса официално да го упълномощи да продължи войната, която според него "изисква време" и "фокусиране на вниманието".

Но неговата липса на ентусиазъм по въпроса бе очевидна дори от това, че отдели само няколко фрази на борбата срещу ислямския екстремизъм. Той подчерта края на американската бойна мисия в Афганистан, макар че войната там не стихва и афганистанското правителство губи терен под натиска на талибаните", се казва в редакционния коментар на вестника.

"Ню Йорк таймс" също обръща внимание на факта, че Обама не успя докрай да изпълни обещанията си да прекрати участието на САЩ в конфликтите в Ирак и Афганистан и да се представи в ролята на миротворец пред американците, като "завърши две водещи се зад граница войни". Според вестника за това му е попречил стремителният възход на терористичната групировка "Ислямска държава". Нейната офанзива го е принудила да върне американските сили в Ирак, а сложната обстановка в Афганистан го е заставила да остави там по-голям контингент, отколкото е било планирано.

"Положението и в двете страни съвсем не е така ясно и стабилно, както президентът се надяваше. Вместо да приключи с войните зад граница, Обама се сблъска с опасността краят на президентския му мандат след две години да го завари с поне още един неуреден конфликт", пише Ню Йорк таймс", цитиран от ТАСС. Затова вестникът привежда мнението на критиците на президента, че "външната политика на Обама няма за какво да бъде похвалена".

Той "похаби по-голямата част от времето на своя мандат, за да внушава лъжливи надежди, че войната (срещу тероризма) се развива в наша полза, макар да има множество доказателства, че става обратното. И макар че администрацията на Обама се надяваше да обяви войната срещу тероризма за приключена, терористите засилиха атаките си срещу свободните и умерените страни, които не споделят екстремистките им възгледи", каза лидерът на републиканското мнозинство в Конгреса Кевин Маккарти, цитиран от вестника.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase