Снимка БГНЕС, архив

Украинските сили са "спрели" Русия да напредва в североизточната част на Харковска област и сега контраатакуват. Москва обаче засилва настъплението си в други части на фронта, съобщи украинската армия.

Киев се бори с ново руско сухопътно нападение в Харковска област от 10 май, когато хиляди московски войници щурмуваха границата, постигайки най-големия си териториален напредък от 18 месеца насам.

Президентът Володимир Зеленски посети столицата на региона, за да обсъди битката за Вовчанск - град, който се намира на по-малко от пет километра от границата, предаде АФП.

"Украинските сили за отбрана спряха руските войски в Харковския сектор... Ситуацията е под контрол, водят се контранастъпателни действия", заявиха от армията.

Въпреки първоначалните успехи "противникът напълно затъна в уличните сражения за Вовчанск и понесе много големи загуби в щурмовите части", заяви в социалните мрежи украинският главнокомандващ Олександър Сирски.

В опит да превземе града Русия "в момента прехвърля резерви от различни сектори, за да подкрепи активните щурмови операции, но без резултат", добави Сирски.

Той обаче предупреди, че ситуацията е неспокойна на източния фронт, където Русия твърди, че нейните сили са постигнали редица успехи през последните две седмици.

Сраженията край източните градове Часив Яр, Покровск и Курахово са били особено "интензивни", каза той.

Русия съобщи, че е направила настъпление в близост до град Бахмут в източния украински регион Донецк.

Само три дни по-рано тя заяви, че е превзела село Билохоривка - ключова цел за Москва, която се опитва да изземе от Киев контрола над цялата Луганска област.

Москва заяви, че е започнала офанзивата в североизточната част на Украйна, за да създаде "буферна зона" по границата, която да предотврати бъдещи украински атаки на нейна територия.

Докато Украйна придвижваше войски към североизточната част на страната, Киев отново обвини Москва, че при ударите умишлено нанася удари по цивилни граждани.

Държавният железопътен оператор "Украински железници" съобщи за поредица от нападения срещу железопътната система на Харковска област през нощта, при които са повредени релси, вагони и сгради.

"Врагът продължава да прави преднамерени опити да спре железопътната линия в Харковска област", заяви той в Телеграм.

Компанията сподели снимки, на които се вижда дим, издигащ се от разбит вагон, изкривен метал и отломки край релсите и депо с няколко изпочупени прозореца.

Влаковете на дълги разстояния и крайградските влакове се движат по разписание, заяви държавният железопътен монополист, въпреки многократните руски удари по мрежата, която е жизненоважна както за цивилното население, така и за военните.

При ударите по град Харков, втория по големина град в Украйна, са загинали най-малко седем души, съобщиха местните власти.

Според местния губернатор Олег Синегубов повече от 11 000 души в по-широкия регион са били евакуирани, откакто Русия започна новата си офанзива преди две седмици.

Отделно от това през нощта Украйна изстреля ракети по окупирания от Русия Кримски полуостров, при което бяха убити двама "случайни минувачи", заяви назначеният от Русия ръководител на региона Сергей Аксьонов. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase