Снимка: bgonair.bg

Терористичната атака в Париж и откритата терористична клетка в Белгия приковаха вниманието на всички държави от ЕС за нуждата от много по-задълбочена координация за превенция от нови атаки. Днес външните министри от страните членки на ЕС ще се срещнат, за да обсъдят тероризма и положението в Украйна. Няма да вземат конкретни решения, но ще положат основите на специална среща на върха следващия месец, която ще бъде посветена именно на контратероризма.

Още по темата
Иначе новите боеве в Донбас превърнаха мирното споразумение от Минск във формалност, а руският президент Владимир Путин отправи призив към украинските власти и сепаратистите да спрат огъня. Въпреки тази му позиция европейските дипломати ще разгледат възможността за налагането на нови санкции срещу Москва. Шансът за налагането им обаче е минимален.

В съобщение, прочетено по руския Канал 1, Путин поема инициативата за изтеглянето на тежката военна техника от сраженията край Донецк и Луганск. По негово предложение Русия заедно с ОССЕ може да съдейства за изтеглянето на оръжия с по-голям калибър от 100 мм на безопасна дистанция, каквато е предвидена в споразумението от Минск.

На този фон източници от Брюксел посочват, че върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика Федерика Могерини има намерение да инициира дискусия, която да открои определени области от взаимен интерес с Русия, които да бъдат изключени от обхвата на санкциите.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase