Снимка: Reuters, архив

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че е необходимо на всяка цена да бъде избегнато по-нататъшно влошаване на обстановката в Украйна, съобщи ТАСС.

ООН е готова да подкрепи всякакви усилия, насочени към намаляване на напрежението и възобновяването на истинския мирен процес, който ще доведе до възстановяването на стабилността и териториалната цялост на организацията, се посочва в изявлението на Бан Ки Мун. Той изрази тревога във връзка с ожесточените боеве в района на летището в Донецк, които според него заплашват да провалят примирието, трудно постигнато през септември 2014 г.

Той призова всички страни да изпълнят поетите задължения в рамките на Минския протокол и меморандума. По думите му първата стъпка в това направление трябва да бъде незабавното и пълното прекратяване на бойните действия.

Рязкото изостряне на обстановката в Украйна ще бъде обсъдено на среща на Съвета за сигурност на ООН на 21 януари, по молба на Литва, която е непостоянен член на Съвета.

Действащият председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, сръбският външен министър Ивица Дачич също се обърна в специално изявление към участниците в украинския конфликт с искането да прекратят поредния кръг от насилие и да се върнат на масата за преговори, съобщи ТАСС.

"Призивовам страните незабавно да насочат усилията си към намаляване на напрежениието, да спазват режима на прекратяване на огъня и да сътрудничат с ОССЕ в изпълнението на договореностите от Минск", заяви Дачич.

"Всички спорни въпроси трябва да бъдат решавани от Контактната група, а не бойното поле", изтъкна председателят на ОССЕ в обръщението си, публикувано вчера на сайта на организацията. Той също така остро осъди използването на сила и призова страните към максимална сдържаност.
 
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase