Снимка: Reuters

Осемдесет процента от белгийците се опасяват от нови атентати в тяхната страна, сочат данни от социологическо проучване, извършено в навечерието на антитерористичната операция във Вервие от миналата седмица.

Общо 77 на сто заявяват, че не се страхуват от мюсюлманите повече, отколкото преди събитията в Париж в началото на януари. Същият процент дават отговор, че не се страхуват повече отпреди да посещават обществени места.

Резултатите показват, че жените изпитват по-голям страх (10 процента разлика с отговорите при мъжете). Отново 80 на сто подкрепят идеята за въвеждането на по-твърдо антитерористично законодателство. Близо 90 на сто изразяват подкрепа за преследването по съдебен път на джихадистите, завърнали се от Близкия изток, както и за отнемане на белгийското им гражданство. Двама от трима анкетирани са съгласни властите да имат по-широк достъп до личните им данни в борбата с тероризма.

Още по темата

Белгия ще поиска от Гърция екстрадирането на един от задържаните там в разследването на мрежата, планирала предотвратените атентати миналата седмица в кралството, съобщава федералната прокуратура.

Все още остават противоречиви сведенията около арестите в Атина на предполагаеми сподвижници на разстреляните във Вервие терористи. След като бе първоначално съобщено, че задържаните в гръцката столица са четирима и единият от тях е бил "мозъкът" на предотвратените в Белгия атентати, вече е изяснено, че в ареста са двама и че техните пръстови отпечатъци и ДНК-проби не съответстват с данните на издирвания. Единият от тях, алжирец на 31 години, се очаква да бъде предаден на белгийските следователи.

Според публикации от тази сутрин възможна цел на предотвратените в Белгия атентати са били съдии, заети с дела, свързани с предполагаеми терористи. Такива съдии в белгийската столица са четирима магистрати. Представител на съдебните среди днес критикува новите защитни мерки, предприети в столичната съдебна палата, защото контролът на входната врата изисква влизащите да стоят дълго време на паважа пред сградата и това създава допълнителна опасност в случай, че някой реши да нанесе удар.

Медиите съобщават за отправени заплахи срещу белгийски карикатурист, чиято съпруга получила съобщение на мобилния си телефон. В съобщението пишело, че карикатуристът "и други ще платят за това, което се случи с братята във Вервие" и завършвало с думите "Аллах е велик". Полицията е задържала автора на заплахата, който твърдял, че действията му не били свързани със сериозни намерения.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase