Снимка: Reuters, архив

Главният редактор на "Шарли ебдо" Жерар Бияр заявява в интервю, че с публикуването на карикатури на религиозни фигури френският седмичник всъщност защищава "свободата на религия", предаде АФП.

Още по темата

"Всеки пък, когато рисуваме Мохамед, независимо дали това е рисунка на Мохамед, или на Бога, ни защищаваме свободата на религия", казва Бияр чрез симултанен превод на английски в интервю за американския тв канал Ен Би Си Нюз.

Той пояснява, че това е така, защото карикатурите "обявяват, че Бог не трябва да бъда публична или политическа фигура, а лична фигура".

По думите на французина религията не трябва да бъде политически аргумент, защото "ако излезе на политическата арена, ще стане тоталитарен аргумент". "Секуларизмът ни защищава от това, секуларизмът гарантира демокрацията и осигурява мира. Секуларизмът позволява на всички вярващи и невярващи да живеят в мир и ето това защищаваме ние", заявява Жерар Бияр в предаването "Срещни пресата" на Ен Би Си Нюз.

Интервюто идва на фона на масови протести на мюсюлмани срещу новите карикатури на пророка Мохамед в новия брой на „Шарли ебдо”. Вчера най-малко 7 църкви бяха подпалени в Нигер. В официални съобщения правителствата на Нигер, Мароко, Афганистан осъдиха карикатурите. Карикатурите бяха остро осъдени от мюсюлмански религиозни лидери.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase