Снимка: БТА

Афганистанският президент Мохамад Ашраф Гани определи като "безотговорно" публикуването на нова карикатура на пророка Мохамед от френското сатирично издание "Шарли ебдо" в сряда - седмица след ислямисткото нападение, при което бяха убити 12 души в редакцията на вестника в Париж, предаде Франс прес.

Още по темата
В съобщение на президентството в Кабул се казва, че президентът Мохамад Ашраф Гани "твърдо осъжда карикатурата на пророка Мохамед, публикувана наскоро в "Шарли ебдо", и я определя като обида за свещената ислямска религия и за мюсюлманския свят".

Според комюникето президентът окачествява публикуването на тази карикатура като "обиден" и "безотговорен" акт. "Президентът Гани подчертава, че свободата на словото би трябвало да се използва по конструктивен начин, за да се насърчава мирното съвместно съществуване на религиите", заключава комюникето.

Афганистанските талибани в четвъртък също разкритикуваха новата публикация на "Шарли ебдо", която според тях е оскърбителна за близо милиард и половина мюсюлмани.

Гани обаче миналата седмица осъди нападението срещу "Шарли ебдо", като изтъкна, че "да се убиват беззащитни хора и цивилни е терористичен акт на омраза".

Новото издание на "Шарли ебдо", изготвено от "оцелелите" във вестника, не предизвика особено големи протести в Афганистан, както през септември 2012 година, когато 200-300 души демонстрираха срещу публикуваните тогава карикатури с пророка Мохамед в "Шарли ебдо".

В съседен Пакистан обаче хиляди демонстранти се събраха вчера, за да протестират срещу новата карикатура на Мохамед. Протестите прераснаха в сблъсъци пред френското консулство в Карачи, при които фотограф на АФП беше тежко ранен с огнестрелно оръжие.

Пакистан - втората най-гъсто населена мюсюлманска страна с близо 200 милионно население - миналата седмица осъди нападението срещу френския сатиричен вестник.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase