Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Правителството на Нигер забрани разпространението на сатиричния вестник "Шарли ебдо" и осъди карикатурата на пророка Мохамед от последния брой на седмичника, се съобщава в комюнике, прочетено по държавните радио и телевизия, съобщи Франс прес.

Oще по темата
"По нареждане на президента на републиката, правителството реши да забрани публикуването и продажбата на този брой на територията на цялата страна", се казва в текста, прочетен от министъра на правосъдието и говорител на правителството Мару Амаду.

Президентът на Нигер Махамаду Исуфу е един от шестте африкански държавни глави, които взеха участие в шествието в Париж на 11 януари. Амаду обясни, че той е участвал в шествието заради ангажимента на Нигер в борбата срещу тероризма и заради борбата на Франция срещу тероризма в Сахел.

Правителството на Мароко също осъди публикуването на новите карикатури на пророка. "Осъждаме терористичните атентати, но и всяко посегателство върху мюсюлманската религия, нейните символи и нейния пророк", заяви на пресконференция министърът на комуникациите и говорител на правителството Мустафа Халфи.

Десетки ислямисти протестираха пред посолството на Франция в Кувейт срещу карикатурите в сатиричния вестник.

В Алепо демонстранти изгориха плакат с надпис "Аз съм Шарли" в контролиран от бунтовниците сектор на сирийския град.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

135

преди 9 години

Това си е жива провокация. Всички знаем за нетолерантността на исляма, проявила се през вековете и най-вече на Балканите.Европа, която години наред парадираше с благосклонното си отношениета си към Исляма, изведнъж разбра, че нещата са изпуснати катастрофално и след 20-30 г. Европа ще бъде друга.Едно от решенията, които се наложиха с оглед на предстоящата война и тежка икономическа криза е натиск за асимилация чрез насаждане на страх и рестриктивни мерки. За това е нужен нов Ван Дер Любе.

43

Анонимен

преди 9 години

Ами да си правят, щом няма нищо свято за тях! ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВСИЧКИ СА ДЛЪЖНИ ДА ПРЕНЕБРЕГВАТ ВЯРВАНИЯТА СИ ЗАРАДИ ТЯХ! ДА СИ ПРАКТИКУВАТ СВОБОДАТА СПРЯМО СВОИТЕ СВЕТИНИ! ПИША С ГЛАВНИ БУКВИ, ЗАШОТО НЕ МОГА ДА ТИ ВИКНА! ЩОМ НЕЩО Е СВЯТО ЗА МЕН, ТИ НЯМАШ ПРАВО ДА ГО ОПОРОЧАВАШ ПО НИКАКЪВ НАЧИН, АКО ТОВА НЕ МИ Е ПРИЯТНИ И СЪМ ТИ КАЗАЛ НЕ ЕДИН ПЪТ! ПРОТИВНОТО Е НАСИЛИЕ НАД ЛИЧНОСТТА МИ, КУХА ЛЕЙКО!

42

Анонимен

преди 9 години

Никой няма правото да карикатури нещо, което е свято за някой друг! Ако френските карикатуристи са толкова свободни от скрупули, нека да изрисуват Дева Мария, Христос или собствените си майки или съпруги! И защо си позволяват да палят войни заради жалкото си его?!

fallback