Алексей Милер. Снимка: архив, Reuters
fallback

"Турски поток" е единственият маршрут за бъдещи доставки на 63 милиарда кубични метра руски газ, преминаващи сега транзитно през Украйна. Това заяви шефът на Газпром Алексей  Милер в отговор на въпрос на журналисти за проекта за газопровод "Южен поток".

"Проектът е закрит. Газопроводът "Турски поток" е единственият маршрут за бъдещи доставки на 63 милиарда кубични метра руски газ, преминаващи сега транзитно през Украйна. "Други варианти няма", подчерта той, цитиран от ТАСС.

Oще по темата

По думите му европейските партньори на Газпром са информирани за това и сега задачата им е да се създадат необходимите газопреносни структури от границите на Турция и Гърция.

"Те имат максимум няколко години. Това е много строг график. За да се вместят в тези срокове, работата по строителството на новите магистрални газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още днес. В противен случай тези обеми газ могат да се озоват на други пазари", предупреди ръководителят на Газпром.

Милер допълни, че Газпром изгражда стратегията си въз основа на плана за създаване на Енергиен съюз в ЕС.

Руският президент Владимир Путин обяви, че проектът за газопровод „Южен поток“ няма да бъде реализиран, при посещението си в Турция на 1 декември 2014 г. Като причина за това той посочи липсата на разрешение от страна на България. Вместо "Южен поток" беше обявено, че ще бъде построен "Турски поток", който ще минава през територията на Турция. По-късно премиерът Бойко Борисов излезе с идеята България да стане общ разпределителен център на газ за държавите членки на ЕС в региона, като в страната ни бъде създаден създаден газов хъб, който да снабдява Централна и Западна Европа, както и страни от европейската енергийна общност.

Транзитните рискове за доставките на руски газ през Украйна тази зима се запазват, заяви също така днес ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС. Според Милер поради финансови затруднения Украйна не е могла да купи през ноември и декември необходимите обеми руски газ и значително е намалила газовите запаси в подземните хранилища, пише БТА.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

491

Колко мъка има на то

преди 9 години

за 25 години великите американски експерти снесоха тонове *** от типа - нарежете си заводите за скрап, унищожете селското стопанство, закривайте училища и болници и така докато българите намаляха с цели 3 милиона от 9млн на 6млн. И сега забележете - поредния главозамайващ съвет - за да бъдете енергийно независими от Русия си купувайте същия руски газ, но от Турция!! Свят да ти се завие от подобни твърдения. За средностатистическия българин обаче това звучи правдоподобно и логично.

490

Анонимен

преди 9 години

Ако Русия строи тръба е лоша Русия.Ако Русия не строи тръба е лоша Русия.Т.е. каквото и да направи е лоша Русия. Тя е лоша по презумпция!!!

489

Анонимен

преди 9 години

Турски поток е въздух под налягане, до момента няма нищо официално, няма и да има. Ако все пак стане, то обвързването с Турция би било самоубийствено за Русия, ще се поставят в огромна зависимост от потенциално неприятелска държава, чието политическо бъдеще е доста неясно. Няма да могат да я мачкат като Украйна или България. Турците не са 100% зависими от този газ, така ще ги изнудват, че свят ще им се завие на братушките.

fallback