Снимка: Reuters, архив
fallback

Два дни след смъртта на третия от парижките терористи - Амеди Кулибали, в ислямистки сайтове в неделя се е появило видео, записано с него, в което той говори за причастността си към джихадистката групировка "Ислямска държава". Двамата убийци в редакцията на "Шарли ебдо" обаче бяха обявили, че са свързани с друга екстремистка мрежа - Ал Кайда, която е яростен съперник на ИД, пише Асошиейтед прес.

Oще по темата
Това очевидно противоречие повдига въпроси за връзката между тримата френски нападатели от двата атентата - дали те са действали с прякото участие или знание на съответните групировки и дали тяхното приятелство им е позволило да оставят настрана разрива между двете групировки, подчертава АП.

Агенцията припомня, че ИД не действа заедно с Ал Кайда и двете фактически водят минивойна в рамките на голямата гражданска война в Сирия.

Във видеото, чиято автентичност е потвърдена от разузнавателната аналитична компания SITE, Кулибали казва, че е работил в координация с братята Саид и Шериф Куаши, наричайки ги "братята от нашия отбор", извършили кървавия погром над редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" миналата сряда.

"Ние вършехме нещата малко заедно и малко поотделно, за да постигнем по-голям резултат", казва той на перфектен френски и добавя че е подпомогнал братята финансово с "няколко хиляди евро" за операцията. Той размахва автоматично оръжие, докато говори под черно-бяло знаме, каквото използват много ислямски екстремисти.

Кулибали обяснява още избора на двете цели - редакцията и еврейския супермаркет. След появата на видеото в неделя, двама мъже, занимавали се с наркотици заедно с Кулибали и цитирани от АП, потвърдиха, че на записа е именно той. Френската полиция съобщи, че разследва как видеозаписът е бил качен в интернет.

АП цитира експерти, които изразяват съмнения дали двата атентата са били координирани от върхушките на двете съперничещи си групировки. Докато за братята Куаши е установено, че са ходили в Йемен и са се обучавали и воювали заедно с "Ал Кайда на Арабския полуостров" - най-опасният клон на терористичната мрежа, то до момента няма никакви данни Кулибали да е бил в Сирия или Ирак, където неговите кумири владеят територия, провъзгласявайки я за ислямски халифат.

Асошиейтед прес цитира различни мнения, опитващи се да обяснят взаимодействието на тримата в парижките атентати. Според повечето анализатори е напълно възможно тримата ислямисти, макар и от различни екстремистки групировки, да са се сговорили на местна почва и заради личното си приятелство да са организирали атентатите в името на обединението срещу общия враг - Запада. Според други тяхната връзка датира още от времето преди разрива между Ал Кайда и ИД.

Някои изследователи посочват и различията в личностната типология на тримата. Според тях нападението на Кулибали е много по-непрофесионално и изглежда по-спонтанно. Той вероятно е пример за френски мюсюлманин единак, страдащ от чувство за алиенация и хванал се за ислямската идеология, която го кара да се чувства важен и му дава определена цел и смисъл на живота.

Такива хора според британския изследовател Тимъти Холман просто решават, че представляват някого, за да имат знаме, а всъщност действат на основата на лични взаимоотношения и са над съперничествата между екстремистките върхушки. Това прави всеки конкретен терористичен акт по своему специфичен и труден за обяснение.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 9 години

vrizkata e edna i dvete sa sizdadeni ot zapada i izrael mnogo prostichko

62

Анонимен

преди 9 години

Липсващото звено е САЩ.

61

Ъц

преди 9 години

Каква е връзката между Ал Кайда и ИД ???????Ами попитай Обама бе Марийче Нестерова, може и да ти каже! ))))))))))

fallback