Снимка: Reuters
fallback

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се самопоканил на голямата демонстрацията срещу ислямисткия тероризъм, организирана вчера в Париж, и то след като френското президентство го помолило да не идва, съобщават различни израелски медии, цитирани от Франс прес.

Ядосано, френското президентство отговорило на правителството на Нетаняху, че след като той настоява да дойде, то ще покани и палестинския президент Махмуд Абас, съобщиха впоследствие телевизия "Канал 2" и други медии. Те си обясняват настойчивостта на премиера с кампанията в Израел за предсрочните парламентарни избори на 17 март.

Всъщност, когато френските власти започнали да разпращат покани за проявата, дипломатическият съветник на Франсоа Оланд Жак Одибер казал на съветника по национална сигурност на Нетаняху Йоси Коен, че френският президент би предпочел Нетаняху да не идва, посочва в. "Аарец", цитирайки запознат израелски източник. Оланд не искал израелско-палестинският конфликт или въпросът за отношенията между евреи и мюсюлмани да отклони вниманието от посланието на демонстрацията, казал Одибер на събеседника си, разчитайки на разбиране от израелска страна, отбелязва "Аарец".

Първоначално Нетаняху се съгласил, но когато в събота вечерта станало ясно, че израелският външен министър Авигдор Либерман и министърът на икономиката Нафтали Бенет ще заминат за Париж за шествието и за среща с еврейската общност, премиерът информирал французите, че и той ще участва. Либерман и Бенет оглавяват листи на десницата, конкуриращи тази на Нетаняху на изборите, уточнява "Аарец". Подразнени, властите в Париж решили да поканят и Абас, допълва вестникът.

Реакция на тази информация днес нямаше нито от израелското, нито от френското правителство.

Участието на Нетаняху и Абас в шествието в Париж беше огласено много късно в събота. Абас отначало дори изразил съжаление пред френския президент, че някои обстоятелства, начело със снега, го възпрепятстват да се включи в проявата, както каза палестинският външен министър Рияд ал Малики.

Друг конфузен момент е регистриран от качено във Фейсбук видео, на което Нетаняху си проправя път с помощта на няколко телохранители до първите редици на шествието, за да може да се снима редом с други лидери - като Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс. По-късно на страницата му във Фейсбук се появи снимка, на която Нетаняху е рамо до рамо с Оланд, Меркел, малийския президент Ибрахим Бубакар Кейта и лидерите на ЕС Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. От снимката отсъства Махмуд Абас, въпреки че той стои на 2 метра от израелския премиер.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 9 години

Наистина присъствието на Нетаняху на шествието , и след това , отклони вниманието от основният атентат - над журналистите и карикатуристите .CNN журналисти в Париж , започнаха да задават повече въпроси на френските , вярно ли Оланд ще ходи с Нетаняху в най голямата Израелска Синагога в Париж , .. Не им отговориха !Оланд беше въвлечен да го развежда и да обещава ,, че ще защитава евреите във Франция ...Ако не - Израел чака с отворени обятия всеки евреин , който реши да напусне Франция ..

17

Ки

преди 9 години

За онези, които се съмняват в автентичността на статията: liberation.fr/monde/2015/01/12/netanyahou-se-serait-invite-a-la-marche-contre-la-volonte-de-hollande_1178943Франкофонски пример, може да си намерите и други. ;-)

16

хахахахаха

преди 9 години

***-това ли е наредено да се казва,или отнкъде някой го е чул?олита,ами мия сте чалмалии тогава-барак ХЮСЕИН обалама,тва хюсеин какво име е?а моето умно чалгарче?и да се пънеш,друго освен 2ка гоУф нема да имаш,тъй че се сопри,ЧАЛМАР

fallback