Снимка: Ройтерс

От Лондон през Вашингтон и Монреал до Берлин през целия уикенд и главно днес ще има шествия в знак на солидарност с опечалената от терористичните атентати Франция, посочва Франс прес.

Наред с тези демонстрации в Париж се готви днес огромно "Републиканско шествие", в което ще вземат участие държавни глави и правителствени ръководители от цял свят.

Още по темата
10 яну 2015 20:11
За безопасното му провеждане в Париж ще отговарят 5500 полицаи, съобщи вътрешният министър на Франция Бернар Казньов, цитиран от ТАСС. "Предвид безпрецедентната ситуация ще бъдат взети безпрецедентни мерки, които да гарантират сигурността по време на демонстрацията", отбеляза Казньов.

По думите му в Париж ще дежурят няколко спецподразделения на полицията и жандармерията, а по покривите на сградите ще бъдат разположени снайперисти.

Според полицията в шествието ще се включат най-малко един милион души. Участие са заявили и редица държавни глави и правителствени ръководители, включително израелският премиер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас.

В испанската столица началото на демонстрацията ще бъде дадено при гара Аточа - мястото на най-кървавите ислямистки атентати в Европа, при които на 11 март 2004 г. загинаха 191 души. Повече от 50 джамии и мюсюлмански асоциации са заявили участие в днешното шествие в Мадрид.

В Берлин пред посолството на Франция, намиращо се до Бранденбургската врата, се очакват повече от 5000 души. Толкова са заявили, че ще присъстват на страницата на събитието във Фейсбук, която призовава участниците да донесат бели цветя, химикалки и свещи.

Вчера около 35 000 души дефилираха в Дрезден срещу ислямофобското движение ПЕГИДА, което опитва да се възползва да извлече дивиденти от терористичните атентати, извършени във Франция. Участниците запазиха минута мълчание за жертвите от нападенията.

На Трафалгар скуеър в Лондон днес ще има митинг под надслов "Аз съм Шарли", а Тауър бридж ще бъде окичен в цветовете на френското знаме между 16 и 17,30 часа.

"Шествие срещу омразата и за свободата на словото" ще бъде организирано в Брюксел, а във Виена събитието е наречено "заедно срещу тероризма. Подобни митинги ще има в Лисабон, Лозана, Стокхолм и пред парламента в Атина.

Посолството на Франция в САЩ организира мълчаливо шествие във Вашингтон в 14 часа. В Квебек, Монреал и Ванкувър в Канада, станала през октомври също обект на нападения, извършени от радикализирани младежи, ще има мълчаливи шествия по инициатива на граждански групи.

Планиран е митинг и в Гвинея днес следобед. Няколкостотин души се събраха вчера в Банги и Йоханесбург, десетки в Бейрут със свещ в ръка в подкрепа на журналистите от "Шарли ебдо" и на свободата на печата.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase