Франсоа Оланд Снимка: Reuters

Франция се е справила, но още нищо не е приключило със заплахите срещу нея, заяви френският президент Франсоа Оланд в обръщение по телевизията към нацията след три дни на терор и атаки, които доведоха до 17 убити и 20 ранени в страната, предаде Франс прес.

Още по темата
Франция, макар да знае, че се е справила, макар да знае, че може да разчита на силите за сигурност - мъже и жени, способни на кураж и храброст, нищо не е приключило със заплахите, на които тя е мишена. Искам да ви призова към бдителност, единство и мобилизираност, каза президентът.

По думите му той е наредил да бъде засилена сигурността на обществените места в страната.

Той потвърди съобщенията на медиите за смъртта на четирима заложници в кашерен еврейски супермаркет край Порт де Венсен в Париж, като нарече убийството им "ужасяващ антисемитски акт".

Оланд също така подчерта, че не бива да се смесва ислямът с действията на религиозни фанатици, извършващи престъпления. Той напомни, че много държавни и правителствени глави са изразили солидарност с Франция. Мнозина от тях ще участват в републиканския марш в неделя в Париж.

Оланд потвърди, че също ще бъде там.

"И аз призовавам всички французойки и французи заедно да излязат в неделя, за да подкрепят своите ценности - демокрацията, свободата, плурализма, които всички ние ценим и които определено олицетворява Европа", каза той.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase