Снимка: Reuters

Откритите големи отломки от самолета на авиокомпания "ЕърЕйша" сочат, че корпусът е деформиран. Черните кутии обаче, както и преди, са в опашката на машината, посочи днес представител на индонезийските власти, цитиран от ТАСС.

Още по темата
Поради тази причина усилията ще бъдат съсредоточени към търсене на опашната част, като черните кутии са недалеч от мястото, където по-рано бяха открити пет големи парчета от самолета.

Има надежда, че утре времето ще се подобри и водолазите ще могат да продължат работа. В момента дъното на морето е много мътно, което силно затруднява издирвателните работи.

Има вероятност екипажът на самолета, който на 28 декември се разби в Яванско море със 162 души на борда, да не е получил актуална сводка за метеорологичните условия преди излитането си от индонезийския град Сурабая за Сингапур, съобщават местни медии.

По данни на медиите метеорологичната агенция на Индонезия е изпратила доклад в министерството на транспорта, според който на 28 декември дежурният служител на авиопревозвача е получил сведения за климатичните условия едва в 07.00 часа местно време, а самолетът е излетял в 05.35 ч. местно време.

Президентът на индонезийското подразделение на авиокомпанията Суну Видятмоко отхвърли подобни обвинения, твърдейки, че всички инструкции се изпълняват стриктно, включително тези за получаване на прогноза за времето.

Метеорологичната служба праща четири пъти дневно сводката по електронната поща на оперативния център на компанията, откъдето тя се разпраща до транспортните центрове на "ЕърЕйша" в големите индонезийски градове, каза той.

Междувременно роднините на загиналите днес потърсиха упование в молитвите, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Емоционално изтощените членове на семействата на жертвите се молиха в малък параклис в Сурабая.

Свещеникът на енорията, чиито членове са били над една четвърт от загиналите, призова събралите се на молебена да потърсят утеха във вярата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase