Снимка: Reuters, архив
fallback

През 2014 г. Русия е добила рекордно количество петрол от разпадането на Съветския съюз насам. През изминалата година страната е произвела средно по 10,58 млн. барела петрол на ден. Това е ръст от 0,7% на годишна база, сочат данни на Министерството на енергетиката на Русия. Покачването се дължи на нарасналия добив от малки частни компании, информира Ройтерс.

Само през декември производството на петрол и природен газ в Русия достигна 10,67 млн. барела дневно. Това също е най-високо ниво след разпадането на Съветския съюз. Данните показват още, че т.нар. малки частни производители, са увеличили производството с 11% до над 1 млн. барела на ден.

Износът на суров петрол чрез държавния монополист Транснефт спадна с 5% до 195,5 млн. т основни заради ръст на вътрешното търсене.

Експортът към Китай достигна нов връх от 22,6 млн. т (452 хил. барела на ден), което е покачване с 43% спрямо 2013 г., тъй като Русия търси начини да диверсифицира купувачите на енергийни суровини.

Пикът в добива на петрол от 11,41 млн. барела на ден беше достигнат през далечната 1988 г., разкриват данни на Международната енергийна агенция.

Поради влиянието на спадащите цени на петрола и наложените западни санкции ръстът на производството през 2014 г. се забави от увеличението в размер на 1,4%, отчетено през 2013 г. Приходите от петрол и газ формират 50% от приходите в бюджета на Русия.

Петролният гигант Роснефт, който произвежда повече петрол от членовете на ОПЕК Иран и Ирак, е произвел с 0,7% по-малко петрол.

Икономиката на Русия навлиза в рецесия поради спада в цените на петрола. Производството на „черното злато“ пък може да спадне до 525 млн. т през тази година, сочат прогнозите на Министерството на енергетиката.

Международната енергийна агенция очаква, че руското производство на петрол ще спадне с 1% през 2015 г. През 2014 г. производството на природен газ пък намаля с 4% до 640,237 кубични метра.

Най-големият производител на природен газ Газпром регистрира годишен спад на производството от 9% до исторически ниските 432 млн. кубични метра заради ценовия спор с Украйна. Страната, обхваната от криза, някога бе вторият най-голям клиент на компанията след Германия.

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

Ушанка

преди 9 години

Нас червеното знаме роди ни, а цената на нефта уби ни...

121

Шано

преди 9 години

Къде сте космически разбирачи, четете ли вестник Спътник? Компанията Лин Индустриал ще строи база на луната, при това ще е готова до 10 години, само на 13 тежкотоварни пуска на ракети или общо 37 за целия проект. Хайде честито а русофобите, възраждането на съветския съюз е факт, продиктуван от тревожните действия на Америка в завладяването на света, всички ще работят без пари, но ще станат отново могъщи, а ние за не знам кой път ще сме на губещата страна....

120

Румбо

преди 9 години

До РумбоИма и още нещо-в брутния вътрешен продукт на САЩ са включени направо невероятни неща!До голяма степен той е доста кух!Причината да се завишава е прозаична-кредитния рейтинг!САЩ се крепят на 3 кита-долара,кредитния рейтинг и военната сила,една здраво свързана триада!Икономиката може и да издиша,и пак няма да има проблем,ако желязното трио работи перфектно!Затова САЩ реагират брутално на всяка опасност от накърняване на целостта и имиджа на тая система!

fallback