Снимка: Reuters

Кораб на индонезийските военноморски сили е открил опашката на катастрофиралия самолет на авиокомпания "ЕърЕйша" на дъното на океана, съобщи капитанът на кораба, цитиран от ДПА.

Успяхме да установим местонахождението на опашката на самолета с помощта на сонар, каза полковник Яян Софян за телевизия "Метро Ти Ви".

Той уточни, че обектът се намира на дълбочина 29 метра на океанското дъно.

Междувременно броят на намерените тела нарасна до 30, като само днес бяха открити 21, повечето - от американски военен кораб, посочва Асошиейтед прес. Пет от тях все още били привързани с предпазен колан към седалката.

Процедура за разпознаване на част от откритите тела започна в центъра за съдебно-медицинска експертиза в индонезийския град Сурабая.

Още по темата

Спасителните операции междувременно продължават, но заради лошото време и силното вълнение водолазите не могат да работят пълноценно, посочва ТАСС.

Все още не са открити и "черните кутии" на еърбъса, с чиято помощ да бъдат формулирани версии за случилото се с машината, пише БТА.

Самолетът на индонезийския филиал на малайзийската компания "ЕърЕйша" изчезна от екраните на радарите около 40 минути, след като излетя от Индонезия на път за Сингапур - в района на остров Борнео. На борда му имаше 155 пътници и 7 души екипаж.

Два самолета на руското министерство на извънредните ситуации доставиха в Джакарта над 70 спасители с "цялото необходимо високотехнологично оборудване за издирвателна операция". Помощта се предоставя по решение на правителството и по молба на индонезийските власти, съобщи междувременно ведомството в Москва, цитирано от Интерфакс.

Според говорителя му Александър Дробишевски руските спасители разполагат с подводен телеуправляем апарат за издирвателни операции от ново поколение "Фалкон", действащ на дълбочини до 1000 метра, хидролокатор, компресори, моторници, водолазна техника за изследване на подводни обекти, безпилотни летателни апарати. Отрядът включва водолази с "огромен опит", някои са работили вече в Индонезия през 2012 г., издирвайки разбилия се самолет "Сухой Суперджет", посочи главният експерт на министерството Едуард Чижиков.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase