Снимка: Reuters, архив
fallback

Израел реши да признае за война военната операция от 2014 г. в ивицата Газа. Това е осмата официално призната война за еврейската държава от създаването й и първата срещу палестинците, информира министерството на отбраната, цитирано от Франс прес.

Почти навсякъде наричаха война израелската операция "Защитно острие" от юли-август 2014 г., но до момента тя нямаше такъв статут според официалната терминология в еврейската държава, напомня АФП.

Решението се дължи на нейната продължителност - 50 дни, "и загубата на 67 наши бойци, платили най-високата цена в борбата срещу Хамас и други терористични организации", мотивира се вчера в комюнике израелският министър на отбраната Моше Яалон.

От създаването си през 1948 г. Държавната Израел е признала за войни 8 кампании - израелско-арабската война от 1948 г. (наричана от израелците "война за независимост"), "шестдневната война" от 1967 г., войната срещу Египет от 1969-1970 г., "войната от Йом Кипур" през 1973 г., а също така първата и втората война с Ливан (1982 и 2006 г.).

Конфликтът с палестинците от миналото лято е първият, признат от израелската армия за "война", за разлика от операциите през декември 2008 - януари 2009 г. и през ноември 2012 г.

Участниците в миналогодишната кампания - десетки хиляди израелски войници, командири, разузнавачи и медици, ще могат от февруари нататък да носят на униформите си специална лента или знак, оцветени в червено (за пролятата кръв), жълто (като пясъка на дюните) и оранжево (като баретите на силите за гражданска защита) в допълнение към цветовете на Израел в средата - синьо и бяло.

През лятото на 2014 г. Израел воюва с ислямистката организация Хамас, контролираща ивицата Газа, и други палестински въоръжени формирования. Палестинците дадоха около 2200 жертви - най-вече цивилни според хуманитарни организации, а израелците - 73, включително 67 войници, посочва АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

stefan

преди 9 години

Генетичният анализ показва, че европейските евреи произхождат от хазарски прадеди, които обитавали Северен Кавказ, на територията на Хазарския хаганат. 90% от днешните евреи са хазари по произход. Те са от турско-монголско племе, което приема юдаизма в средата на 8-ми век. Когато тяхната империя се разпадна през 10 век те се заселили в цяла Русия и Европа и по-късно на американския континент. Те нямат никакъв семитски произход. Евреите семити идват от Палестина и са между 7 и 10%.

26

не война но Холокост

преди 9 години

До война и още каква!Прав си,че сатанисткия ционизъм е в "отпуска" в момента след последния истински Холокост на семитското палестинско население започнал още от 1948г.Всичките лъжи,които разпространяваш като чедо на сатаната няма да измамят хората които виждат и знаят какво става в Палестина.Исус е Господ нали знаеш това.

25

Маркс

преди 9 години

Муспи, написал си Името Божие с малка буква. Дяволът се казва друго яче, викат му така щото е в опозиция, както примерно на ***, фесовете и ибриците. Тоя цитат, дето го постваш, липсва в Светото писание и евреите не трябва да се убиват, а да им служим и да се учим от тях, срещу заплащане разбира се, виж Боко и Цоко колко високо се издигнаха. И не се заядай, щото от Гугъл ще ти скочат веднагически.

fallback