Барак Обама. Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Президентът на САЩ Барак Обама подписа вчера законопроект за мащабна политика на САЩ в сферата на отбраната в подкрепа на плана му за борба с въоръжените бойци от "Ислямска държава".

Това включва въздушни удари, както и обучение на иракчани и на умререни сирийски бунтовници, предаде Асошиейтед прес.

Законът разрешава предоставянето на средства за основни военни дейности, вариращи от еднопроцентно увеличение на възнаграждението на военнослужещите до покупката на кораби, самолети и друга техника за водене на бойни действия.

Правният акт също така разрешава обучението и оборудването на умерените сирийски бунтовници, които се бият с екстремистите вече две години и също така осигурява 5 милиарда долара за обучение на иракчаните, които се бият с въоръжените бойци, управляващи по брутален начин обширни части от двете страни.

Мярката осигурява и основното финансиране в размер на 521,3 млрд. долара за армията и 63,7 млрд. долара за задраничните операции в Афганистан и Ирак. Въпреки възраженията на Обама в закона се запазва забраната за прехвърляне в САЩ на заподозрени в тероризъм от центъра за задържане на лица в Гуантанамо, за да бъдат съдени или пращани в затвора.

Обама излезе с отделно изявление, в което разкритикува забраната, както и законопроекта за финансиране работата на правителството, който той подписа по-рано тази седмица.

Президентът обяви още в началото на управлението си, че иска да закрие центъра за задържане, но Конгресът пречеше на усилията му в тази посока, отбелязва Асошиейтед прес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 9 години

36 а колко им е дълга.

24

Анонимен

преди 9 години

36 твоя бюджет колко е?

23

Анонимен

преди 9 години

Естествено че ще подпише инъче оръжейното лоби в САЩ щеше да му срита ***.Тук става въпрос за печалби от производството и продажба на оръжия.Русия няма нищо общо с това.

fallback