Снимка: Reuters, архив

Президентът на САЩ Барак Обама ще подпише до края на седмицата закон за нови санкции срещу Русия и за военна помощ за Украйна, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Белия дом посочи, че законът позволява на президента на САЩ да определя самостоятелно стратегията по отношение на Русия и Украйна и да решава дали да налага или не нови санкции.

Новият закон предвижда възможността да се въвеждат нови санкции против руски компании, в това число и срещу "Рособоронекспорт" и "Газпром". Първата от тях би била наказана заради доставки на оръжие за Сирия, а срещу втората могат да бъдат приети ограничителни мерки, ако тя създаде пречки за експорт на газ за страните от НАТО, а също така за Украйна, Грузия и Молдова. Освен това могат да бъдат наложени допълнителни ограничения върху продажбата на Русия на оборудване за добив на петрол и върху чуждестранните инвестиции в проекти за разработка на петролни находища в Русия.

Отделно от това в закона е посочен и проблемът със спазването на договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег. Според Конгреса на САЩ Москва нарушава този договор. Законодателите иска от президента по този повод да предприеме мерки, включително и да реши трябва ли Вашингтон да продължи да спазва този договор.

Документът, гласуван от Конгреса, разрешава също така да се доставят на Украйна оръжия, включително противотанкови системи, както и да й се оказва помощ в подготовката на войските. За целта в периода 2015-2017 г. се предвижда да бъдат отделени 350 млн. долара. Законът предвижда още Украйна, Грузия и Молдова да получат статут на "големи съюзници (на САЩ), не влизащи в НАТО".

Ърнест уточни, че САЩ и техните партньори са готови да смекчат санкциите, въведени срещу Русия, но във Вашингтон не виждат признаци, че Москва предприема стъпки към деескалация на ситуацията в Украйна. Според него последните данни сочат, че последствията от въведените санкции за руската икономика се засилват и руското ръководство трябва да реши дали си струва да продължава същата политика.


Франс прес припомня, че Обама неколкократно заяви, че е "контрапродуктивно" да се налагат допълнителни санкции от САЩ, без да бъдат координирани с ЕС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase