Снимка: Bulgaria on Air
fallback

Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон изрази притеснение, че мнозина младежи от бившата съветска република с преобладаващо мюсюлманско население, заминават да се бият в редиците на групировката "Ислямска държава", съобщава Франс прес. Според данни на силите за сигурност на страната броят на таджиките, заминали да се бият в Сирия, е над 300, като от тях са загинали 50 души.

Президентът заяви, че "Ислямска държава" е чумата на новия век и представлява заплаха за световната сигурност". Емомали Рахмон подчерта, че именно групировката, която е привлякла младежи от 80 страни, е едно от най-опасните терористични движения по света. Когато се върнат в страната, младежите ще донесат със себе си нестабилност и ще набират бойци за екстремистки групи в Сирия и в Ирак, допълни президентът.

В средата на ноември вътрешното министерство на Таджикистан обяви ареста на 12 членове на "Джамаат Ансарула", вербували бойци за сраженията в Сирия. В началото на този месец бяха арестувани петдесетина млади ислямисти, вербувани за войната в Сирия.

Именно в Таджикистан след разпадането на Съветският съюз до 1997 г. се водеше кървава гражданска война между властта и ислямистките бойци.

Още вижте във видеото на Bulgaria On Air

Още новини от света вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 9 години

Всеки въпрос с отговор.worldissue.blog.bg/politika/2014/12/14/26-neshta-otnosno-isliamskata-dyrjava-id-koito-obama-ne-iska.1322681

2

аналнологичен слючай

преди 9 години

Никва нова чума, същата като в Испания 1937г -интербригадисти, сега чумата е черна ане червена а идеологията горе-долу същата: светлото бъдеще за внуците ти или 77девственици като умреш...а всъщност 20 -30 халифи и един главен държат доларите( полит-бюро и ген сек) останалото кеч да умирва за правата вера и светло бъдеще! И т.н.... се от тоа шаек убавини.Прочети още на: dnes.bg/world/2014/12/14/i-mladeji-ot-tadjikistan-se-biiat-na-stranata-na-idil.248412

1

Анонимен

преди 9 години

че мнозина младежи от бившата съветска....защо "бившата" съветска ?

fallback